Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama

BOR – Ruke su put prenošenja zaraznih bolesti, a da bi se taj lanac prekinuo najosnovnija je higijena ruku podsećaju zdravstveni radnici koji svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama – peti maj, ove godine obeležavaju pod motom „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“.
Stručnjaci upozoravaju da je higijena ruku u zdravstvenim ustanovama jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija, koja ne košta mnogo, a značajno utiče na kvalitet zdravstvene usluge.
Doktor Dijana Miljković spec. higijene Zavod za javno zdravlje „Timok “ u Zaječaru ističe: „Higijena ruku je jako važna i uvek, ne samo na ovaj dan treba podsećati na važnost pravilnog pranja ruku. Svetska zdravstvena organizacija ovaj dan obeležava da bi skrenula pažnju i podsetila da je neophodno sprovoditi Program edukacije i motivacije zdravstvenih radnika.“
Svetska zdravstvena organizacija5. maj obeležava od 2009. god. Sa ciljem da se u globalnu mrežu učlani što više bolnica koje će podsticati zdravstveno osoblje da što češće obavlja ovu najvažniju meru prevencije bolničkih infekcija. U ovu međunarodnu mrežu do sada se uključiloviše od 15600 zdravstvenih ustanova.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2p76rg“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.