Odbornici SO Bor o privatizaciji JP „ŠRIF“

0

BOR – Na sednici Skupštine opštine Bor 10. jula, odbornici su usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova u 2014. godini. Najveća rasprava, uz Vodovod i Toplanu, vodila se o aktuelnoj situaciji u Javnom preduzeću „Štampa, radio i film“. Odbornike opozicije zanimalo je dokle se stiglo sa privatizacijom i besplatnom podelom akcija.

„Velikim zalaganjem i bez direktora uspeli smo da dođemo do nečega što se zove privatizacija „ŠRIF“- a, a nje u stvari neće ni biti. Ono u šta su građani godinama ulagali biće podeljeno nekome i samo želim da čestitam rukovodstvu na ostvarenim rezultatima po tom pitanju.“ – rekao je Darko Mihajlović, odbornik DS-a

„Na mala vrata neko će dobiti nešto, a svi ostali će u najmanju ruku biti na gubitku. Nisam siguran da će to preuzeće u narednom periodu raditi kako treba. Imam informaciju da mnogi već uzimaju socijalni program i plašim se da će preko noći ovo preduzeće otići u zaborav.“ – naglasio je Dragan Marković, odbornik DSS-a

Od prvog jula prestalo je finansiranje ŠRIF-a iz opštinskog budžeta, u toku je proces privatizacije besplatnom podelom akcija zaposlenima.

Prema rečima zamenika direktora JP „ŠRIF“ i odbornika SO Bor Vladana Novovića, sva dokumenta su predata u zakonskom roku Agenciji za privatizaciju, a s obzirom na to da javni poziv za privatizaciju nije objavljen, postupak se nastavlja besplatnom podelom akcija. Za socijalni program se prijavilo 14 radnika.

„Oni nisu tehnološki višak već su se dobrovoljno odlučili za socijalni program. Sigurno je da će svi zaposlenih dobiti akcije, a sada čekamo uredbu Vlade Srbije, kako bi tačno znali kako će akcije biti podeljene. Agencija za privatizaciju je najpozitivnije ocenila naš prospekt i dokumentaciju, tako da mi u narednom periodu krećemo u svojinsku transformaciju u skladu sa principima koje odredi Agencija za privatizaciju. Odluka o tome nama još uvek nije stigla i to kažem zbog ljudi koji se ovih dana interesuju ko će koliko akcija da ima, čak se javljaju i bivši zaposleni koji su uzimali socijalni program da pitaju da li mogu da postanu akcionari. Naravno to će biti moguće u skladu sa zakonom, ali će prioritet imati sadašnji zaposleni, kako bi sami mogli da odlučuju o sudbini ŠRIF-a u narednom periodu. “ – naglasio je Novović.

Besplatnom podelom akcija zaposlenima omogućeno je radnicima da sami donose odluke i izbegnuta sudbine gotovo svih medija u istočnoj Srbiji, koji su ubrzo po prodaji i dolasku novog vlasnika bili ugašeni, a radnici ostali bez posla.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2xrgx5″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *