Odbornici SO Majdanpek o rudarskim aktivnostima na Starici

0

MAJDANPEK – Jučerašnja sednica Skupštine opštine Majdanpek, koja je trajala punih sedam sati, u najvećem delu protekla je u žučnoj raspravi o Odluci o hitnoj obustavi radova na Starici zbog ugrožavanja bezbednosti građana, koju je kao dopunsku tačku predložila Grupa građana „Ne dam“.

Poseban problem je što javnost nije bila blagovremeno obaveštena o početku rudarskih aktivnosti na Starici, 5. juna“, rekla je Irena Barbulović, odbornik GG „Ne dam“, zahtevajući od nadležnih da obustave sve rudarske aktivnosti na Starici, jer one direktno ugrožavaju bezbednost i zdravlje ljudi, kao i životnu sredinu.

Za sanaciju dela Starice i sve aktivnosti, s tim u vezi, kompanija Ziđin poseduje  uredne dozvole, a saglasnost za izvođenje radova dala je i rudarska inspekcija, nakon vanredne kontrole obavljene ovih dana“, naglasio je Branislav Tomić, odbornik vladajuće većine, inače rukovodilac Ogranka RBM.

Tokom obraćanja predsednika Opštine Dragana Popovića odbornicima i javnosti, koji je ponovio da postoji čvrsto obećanje kompanije Ziđin da se nakon sanacije raspucale stene, Starica dalje neće dirati i da ni lokalna samouprava ni država neće dozvoliti njeno rušenje, oglasio se Aleksandar Jovanović – Ćuta, iz Pokreta „Ekološki ustanak“, koji je, takođe, prisustvovao ovoj raspravi i rekao da će problem Starice biti prvi predlog koji će izneti kao narodni poslanik.

Pokušaji nadležnih da odgovore na postavljena pitanja u više navrata su bili osujećeni, a zbog pretnji da verbalni sukob odbornika opozicije i građana koji su prisustvovali sednici, uz neprimereno obraćanje odbornicima vladajuće stranke, preraste u fizički, Nikola Naunović, predsednik Skupštine bio je prinuđen da u jednom trenutku nakratko prekine sednicu.

Na kraju dvosatne rasprave o Starici, Odluka o hitnoj obustavi svih radova na ovom planinskom vencu nije dobila podršku skupštinske većine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *