Odbornici u petak o novim uslovima snabdevanja toplotnom energijom, javnom prevozu i rodnoj ravnopravnosti

BOR – Među predlozima odluka koje su usvojene na 72. sednici Gradskog veća u Boru najznačajniji se odnose na snabdevanje grejanjem, javni prevoz, rodnu ravnopravnost i socijalno uključivanje Roma.

Predlogom o dopuni Odluke o snabdevanju toplotnom energijom predviđeno je da će korisnici koje se isključe sa centralnog grejanja u Boru plaćati do 30 odsto cene grejanja. Ovaj sistem godinama se primenjuje u drugim gradovima, kažu u borskoj Toplani, a razlog je grejanje koje korisnici dobijaju od ostalih stanova koji ih okružuju i gubitak u toplotnoj energiji zbog prolaska cevi kroz stanove u zgradama.

„Maksimalni iznos je 30 odsto, a tačan proračun biće urađen prema elaboratu i projektu, koji će pokazati zašto je i koliko gubitak u pojedinim stanovima, jer vertikale koje prolaze kroz stan oduzimaju određenu količinu toplotne energije. Svi oni koji su se isključili od 2009. godine, a površina takvih objekata je oko 140 hiljada kvadratnih metara, neće plaćati ništa retroaktivno.“  – kaže Milutin Simić, direktor JKP Toplana Bor.

Među usvojenim predlozima su i Projekat javno privatnog partnerstva za javni prevoz i privremeno poveravanje prevoza putnika na gradskim i prigradskim linijama.

„Mi smo pre nekoliko meseci doneli na skupštini doneli odluku o pokretanju projekta javno privatnog partnerstva za gradski prevoz. Vilo je četiri različitih predloga, a prema poslednjem predviđeno je da se u prvih 18 meseci kupe kompletno novi autobusi koji će prevoziti sugrađane, uredi devet novih solarnih najsavremenijih stajališta na najbitnijim mestima u gradu, u prve četiri godine obezbedi 205 novih stajališta u selima i u gradu i ono što je za nas najbitnije poveća broj linija u gradskom i prigradskom saobraćaju. Očekujemo dozvolu nadležnog ministarstva, zatim i raspisivanje javne nabavke, a ugovor bi mogao da bude sklopljen već polovinom naredne godine.“ – kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora

Članovi veća usvojili su i predlog usvajanja Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti i izradi lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2023. godine.

Usvojen je predlog odluke o Lokalnom planu za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2023. godine i  cenovniku usluga za korišćenje posebnog parkirališta kod gradske pijace, kojim je predviđeno da će satna taksa iznositi 25 dinara, dnevna 80, mesečna 2.000, a godišnja 24 hiljade dinara.

O ovim predlozima odluka konačnu reč daće odbornici Skupštine grada Bora na narednoj sednici čije se održavanje očekuje 25. decembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *