Odlukama SO cene grejanja u Negotinu usklađene sa zakonom

NEGOTIN – JKP „Badnjevo“ u Negotinu, moraće da izda nove račune za grejni period  od 15. oktobra, do 31. decembra prošle godine, usklađene sa Zakonom o energetici i Uredbom republičke vlade o grejanju. Na skoro tromesečno negodovanje korisnika daljinskog sistema grejanja izazvano visokim i nerazumljivim računima, koje im dostavlja JKP „Badnjevo“, ali i pokušaje opozicionih odbornika LDP u Skupštini, da ukažu na nepravilnosti koje su stigle sa aktuelnom grejnom sezonom, stavljena je tačka, preporučena sa republičkog nivoa. Ministarstvorudarstva i energetike RS, jedno od nekoliko, od kojih su građani Negotina i skupštinska opozicija tražili tumačenje odluka u vezi sa grejanjem, je reagovalo i na adrese nadležnih u lokalnoj smoupravi i komunalu uputilo dopis sa preporukom da se nezakoniti i previsoki računi povuku i usklade sa važećom regulativom u toj oblasti .   
Da su odbornici SO mahom donosili nepovoljne odluke u vezi sa grejanjem u prethodnom periodu govori podatak da je nakon poništenih, i donošenja rešenja usklađenih sa zakonom,  komunal u obavezi da obradi oko 1700 novih računa za fizička lica i privredu i dostavi ih na njihove adrese, za period od 15. oktobra do 31. decembra 2014, što je uvedeno kao dopuna zaključka u vezi sa ovom problematikom .

„Bilo je problema i danas smo doneli nove odluke, prema kojima će cene po isporučenom kilovat-času  toplotne energije biti umanjene za 0,8 dinara. Korekcija računa će biti obavljena do 1. februara i građani će dobiti nove po izglasanim cenama, koje će važiti i u nastavku ove sezone“
,
rekao je novinarima Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin.   
 
Inače, na „tematskoj“ Skupštini u Negotinu, valjalo je prvo doneti Rešenje kojim se poništava rešenje o davanju saglasnosti na odluku Nadzornog odbora JKP „Badnjevo“ o utvrđivanju cenovnika grejanja i Rešenje o poništavanju rešenja o davanju saglasnosti na odluku NO JKP „Badnjevo“ o usklađivanju odluke o utvrđivanju cenovnika grejanja sa zakonom o PDV-eu. Donete su naravno druge dve usklađene sa zakonom. Doneta je zatim Odluka o izmeni tarifnog sistema za obračun toplotne energije za tarifne kupce, a zatim i Rešenje o davanju saglasnosti na odluku NO komunala o utvrđivanju valute plaćanja obračuna za period januar-septembar 2015. godine. Odbornici su doneli i Rešenje o davanju saglasnosti na odluku NO komunala o učešću preduzeća u programu „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji, faza IV.“  
Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin ne isključuje mogućnost traženja odgovornosti nadležnih u negotinskom komunalu zbog nastalih problema u vezi sa grejanjem. Odbornici SO Negotin, doneli su i Odluku o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, koju je predložilo Opštinsko veće, a koja će se primenjivati od prvog marta ove godine.  Odbornici SO Negotin, na 11 sednici su se bavili i kadrovskim rešenjima. Na predlog Opštinskog veća , sa 23 glasa, ZA,  danas je sa funkcije člana opštinske vlade zaduženog za preduzetništvo i privredu, razrešen Dragoslav Cvetković, diplomirani pravnik i negotinski preduzetnik , s obzirom da je, kako je rečeno u obrazloženju, 26. decembra prošle godine, bio jedan od organizatora protesta protiv opštinske vlasti i da se time ogradio od politike koju vode izvršni organi opštine Negotin.
Umesto Cvetkovića, tajnim glasanjem, sa 25 glasova, za člana Opštinskog veća izabran je Dejan Todorović, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, na studijskoj grupi filozofija, rođen u Majdanpeku.
Opštinska Skupština u Negotinu ima 45 odbornika od kojih poziciju čine koalicije stranaka okupljenih oko srpskih naprednjaka i SPS-a, a koji u skupštini imaju više od 30 odborničkih mandata.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2exr8i“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.