BOR – Borska javno komunalna preduzeća Toplana, Vodovod i Bogovina, dobila su, na današnjoj sednici Skupštine opštine Bor nove vršioce dužnosti direktora. Većinom glasova, odbornici su na rukovodeće mesto u Toplani izabrali Darka Milićevića, u Vodovodu Zorana Markovića, a u Bogovini Dušicu Janjić. Miodrag Karabašević izabran je, po konkursu, za direktora Doma zdravlja u Boru, sa četvorogodišnjim mandatom.
„Sve je jasno. Mi smo rekli: izabraćemo direktore, polako… Izabraćemo ljude koji mogu da reše problem. Darko Milićević je rudarski inženjer, jedan od najboljih flotera u RTB-u Bor. I potreban je i tamo i ovde. I samo zahvaljujući dobroj volji direktora RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog, koji je hteo da pomogne nama, da uzmemo to preduzeće i da ga stavimo na noge, Darko Milićević je danas došao kao predlog“, naglasio je Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor, obrazlažući nova kadrovska rešenja.
Usvojena je i odluka o učešću opštine u procentu javnog kapitala Centroistoka, a odbornici i vlasti i opozicije saglasili su se da bi trebalo izdejstvovati da se iz privatizacije tog preduzeća izuzme objekat pijace, koji lokalna samouprava želi da uredi i zadrži u vlasništvu.
„Od prvog dana od kada sam predsednik insistiram na pijaci. Za mene je neshvatljivo da bilo ko uzme pijacu osim opštine Bor. Neshavtljivo da, pored tolikog duga Centroistoka, pijacu uzme neko drugi. Učinićemo sve napore, ići ćemo u Agenciju za privatizaciju, u ministarstvo, da nam objasne zbog čega to nije prioritet i zbog čega ne može da se pijaca da opštini“, zaključio je Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor, saglasivši se sa polemikom odbornika Dragana Markovića.
Najviše diskusija na sednici čulo se o odlukama o određivanju matičnih područja na teritoriji opštine, za koju je objašnjeno da je reč o tehničkom zahtevu zbog uvođenja elektronske uprave i mogućnosti dobijanja dokumenata putem računara, o planu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, u kojem je najznačajniji projekat zamena zastarelih azbesno-betonskih vodovodnih cevi, kao i o izradi revizije strategije održivog razvoja.  Promena osnivačkog akta Javnog preduzeća za stambene usluge objašnjena je usklađivanjem sa zakonom, po kome se ovo preduzeće više ne bavi zakupom poslovnog prostora.
„Ovime se direktno udara na prihode preduzeća. S druge strane, udara se i na kredit koji je Javno preduzeće za stambene usluge uzelo u ime toplane. A to je 150 miliona dinara, a kredit ističe polovinom sledeće godine. Takođe, postoje i menične obaveze prema dobavljačima uglja, a svedoci smo da teško ide sa tom naplatom“, istakao je u kritici ove odluke Dragan Marković, odbornik DSS-VNS-a.  
Osim novih kadrovskih rešenja, na sednici Skupštine opštine usvojene su i sve druge predložene odluke, izuzev uvođenja Oktobarskih nagrada, koju je predsednik Opštine Bor Živorad Petrović povukao na dodatno razmatranje nakon suprotstavljene argumentacije o tome da li je uslov za dobijanje priznanja prebivalište na teritoriji opštine Bor.
„Ovaj član 14 ne bi trebalo da stoji ovako, već bi na nagradu trebalo da imaju prava sva lica, fizička ili pravna, koja u toku tekuće godine učine nešto dobro za ovu našu sredinu“, rekao je Dragan Žikić, odbornik sa liste SPS-PUPS-JS.
Za predloženi tekst odluke založio se Predrag Balašević, odbornik koalicije DSS-VNS: „Kada će neki naš umetnik, naš privrednik da bude konkurent nekome sa strane, ko ima mnogo veće reference, u pronalazaštvu, nauci, bilo čemu. Samo želim da razmislite o tome jer ćete dovesti u lošu situaciju ljude iz opštine Bor koji će konkurisati a oni neće moći da prođu jer će sigurno proći neko sa strane ko bude konkurisao.“
Promenu člana 14. podržao je i Blagoje Spaskovski, odbornik SNS-a, koji je rekao da je logičnije da oni koji pomažu razvoj lokalne sredine mogu dobiti Oktobarsku nagradu opštine Bor nego titulu počasnog građanina, za koju su potrebna i veća dostignuća i dugoročne zasluge: „Ovo je demokratsko vreme, kada u Boru moraju biti i druge firme osim RTB-a. I ne možemo mi sutra, ako Bog da, da se u EWG zaposli nekoliko stotina ljudi, a na putu je da krene punom snagom i dobili su na tenderu, da tom čoveku ne damo nagradu… Gospodinu Bodirogi, u ovom slučaju. Ali ne možemo odmah proglašavati nekoga i počasnim građaninom samo zato što je otvorio fabriku“.
Na jedanaestoj sednici Skupštine opštine Bor, odbornici su jednoglasno prihvatili i odluku o stipendiranju studenata i nagrađivanju učenika, kojom se stipendiranje deficitarnih kadrova ponovo uvodi posle tri godine. Takođe i odluku o poveravanju usluge Pomoći u kući Centru za socijalni rad. A tajnim glasanjem, još na početku sednice, za novog člana Opštinskog veća u Boru izabran je Aleksandar Orlović.

 

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2mvb8n“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *