Održana 14. manifestacija „Noć u Gornjaku“

U čast pesnika, prozaika i slikara Đure Jakšića, u podnožju čuvenog homoljskog manastira Gornjak, održana je 14. po redu manifestacija „Noć u Gornjaku“.

Đura Jakšić je, kažu, u manastir došao nevoljno jer ga nije poznavao, ali je plakao napuštajući ga, što dovoljno govori o njegovoj impresiji ovim duhovnim domom i rajskom prirodom koji su jedinstvena inspiracija umetnicima. U Gornjaku su i nastale neke od najpoznatijih pesama Đure Jakšića, „Put u Gornjak“ i „Noć u Gornjaku“, po kojoj je i nazvana manifestacija.

Ovom manifestacijom generalni pokrovitelj, Opština Žagubica, pokazala je mnoštvo blagodeti homoljskog kraja, a organizator, Kulturno prosvetni centar „Jovan Šerbanović“, okupio je učenike osnovne i srednje škole iz Žagubice, glumce i pesnike iz Požarevca, Rače i Beograda, koji su kazivali Đurine pesme i prepričavali anegdote po kojima će ga uvek pamtiti. Posetiocima se predstavilo i Kulturno umetničko društvo „Mladost“ Krepoljin, a program je tradicionalno vodila glumica Vesna Stanković koja potiče iz Homolja pa je sa posebnom emocijom govorila o boravku Đure Jakšića u Gornjaku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.