Olakšice za početnike u poslu od naredne godine

BOR, SRBIJA – Do kraja godine pred poslanicima u republičkom parlamentu trebalo bi da se nađu izmene i dopune tri zakona: o porezu na dohodak građana, zatim o doprinosima za socijalno osiguranje i o porezu na dobit, čiji je cilj da omoguće onima koji žele da započnu sopstveni posao znatno povoljnije uslove.

Kako je najavljeno iz republičkog radnog tela koje se bavi ovim problemom, jedna od olakšica koja je predviđena za početnike u biznisu je neplaćanje poreza i doprinosa na zarade tokom prvih godinu dana i ona bi se odnosila i na vlasnike i sve zaposlene. Takođe, predlog je i da početnici u biznisu plaćaju niži poreza na dohodak za početnike u biznisu, ali i niže takse i naknade. Obe mere trebalo bi da potraju godinu dana od započinjanja posla.

Iako je ranijih meseci najavljivano da bi ove mere mogle da zažive početkom 2018, to će se najverovatnije prolongirati na jun mesec, kada bi trebalo da počne primena novih propisa.

Sa jedne strane NALED, koji je i inicirao ove mere, zalaže se za to da primena počne 1. marta, dok Poreska uprava smatra da bi to trebalo da se desi 1. septembra.

U ovom trenutku troškovi osnivanja preduzetničke radnje kreću se od 4.610 do 31.610 dinara, u zavisnosti od delatnosti, dok su oni skoro duplo veći za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću za koje je potrebno izdvojiti od 10.370 do 57.370 dinara.

Kada je reč o mesečnih troškovima za poreze i doprinose na zarade, utvrđeno je da preduzetnik mora da izdvoji od 12 do 32 hiljade dinara, a za društvo sa ograničenom odgovornošću minimum je oko 15 hiljada dinara mesečno kako bi podmirili obaveze. Ovi troškovi variraju u zavisnosti od pravne forme, lokalne samouprave u kojoj je poslovanje registrovano i delatnosti.

Za početnike u poslu, bilo da žele da se sami finansiraju ili da konkurišu za sredstva predviđena republičkim ili lokalnim merama za samozapošljavanje ove olakšice bi mnogo značile, prvenstveno zbog toga što su prva i druga godina poslovanja uglavnom najkritičnije u razvoju privatnog biznisa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *