Rad Odeljenja hemodijalize u borskoj Opštoj bolnici

BOR – Na teritoriji republike Srbije, na hemodijalizu odlazi 4.548 bolesnika. Prosečan broj pacijenata koji na dijalizu dolaze u Opštu bolnicu u Boru je od 30 do 34, a borska bolnica im pruža sve neophodne uslove za lečenje.

Prosečan broj bolesnika koji prolazi kroz našu službu je od 32 do 35 i promenljiv je. Dolaze nam iz cele Timočke krajine, od Negotina do Boljevca. Prosečan broj novouključenih bolesnika je tri, črtiri, s tim što su neki u procesu pripreme za dijalizu, nekima odlažemo dijalizu zbog terapijskih pristupa, te sprovodimo preventivne mere i to je novi pristup koji takođe sprovodimo na našem  Odeljenju nefrologije. Prosečna starost bolesnika, na žalost, ide ka mlađoj populaciji. Bolesnici na hroničnom programu dijalize prolaze put za dalji proces transplantacije, tako smo planirali, međutim, nemamo uslove da sve bolesnike uključimo na trasplantaciju. Starijoj populaciji koja ima i dosta pridruženih bolesti, pa nije u mogućnosti da ide na transplantaciju,pružamo kompletnu negu, preventivne mere i naša bolnica i dijagnostički i terapijski može da pokrije njihove potrebe. Trudimo se i putem udruženja i donacija da im obezbedimo i konforne uslove, što potvrđuje činjenica da imamo klima uređaje koji su potrebni tokom letnjih meseci, a obezbeđujemo i prevoz pacijenata adekvatnim terenskim vozilom i tokom zime.  Počeli smo da obnavljamo i opremu, do kraja godine dobićemo jedan novi aparat za dijalizu, a u pregovorima smo da sledeće godine zamenimo još aparata„, kaže dr Predrag Golubović načelnik Odeljenja hemodijalize Opšte bolnice u Boru.

Osim lekara, važnu ulogu u životu osoba sa invaliditetom, u ovom slučaju pacijenata na hemodijalizi, imaju i medicinske sestre. One su desna ruka lekara i velika podrška pacijentima.

Naši pacijenti dolaze na dijalizu tri puta nedeljno, dijaliza traje četiri do pet sati u zavisnosti od njihovog stanja i potreba, tako da imamo pacijente koji se kod nas dijaliziraju i po 20 godina. Samim tim je naš odnos sa njima specifičan. To nije klasičan odnos sestra – pacijent, mi sa njima vodimo i razgovore o privatnom životu, oni nam se poveravaju, znamo njihove probleme, životne situacije. Osim toga, postoji Udruženje bubrežnih bolesnika i osoba na hemodijalizi, gde se mi družimo i privatno, van ustanove, organizujemo zajedničke izlete i obilazak planina, jezera, prirode „, kaže Danijela Buzejić glavna sestra Odeljenja hemodijalize Opšte bolnice u Boru.

Javnost je nedovoljno upućena, pa tako retko ko zna da su bubrežni bolesnici na dijalizi osobe sa 100 odsto invalidosti, jer njihov život bukvalno zavisi od aparata koji vrši funkciju bubrega – deo života ovi ljudi provode na aparatu i to je, pored transplantacije bubrega koja je u našoj zemlji još uvek nedovoljno razvijena, jedini način da ostanu u životu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *