Oprez sa plastikom!

SRBIJA, BOR – Plastična ambalaža je sveprisutna u domaćinstvima. Plastika je unapredila standard i olakšala život jer je jeftina i jednostvana za upotrebu, ali sa druge strane ona je velika pretnja za okolinu i zdravlje. Između ostalog, potrebno je obratiti pažnju na oznaku sa klasifikacionim brojem koja se nalazi na dnu amabalaže jer nisu sve vrste plastike jednako preporučljive za upotrebu. Negazirana voda koja se pakuje u plastičnim flašama u poslednje vreme se sve više koristi. Svaki proizvođač dužan je da označi sastav, pa se tako na njima nalaze razna slova koja nešto simbolizuju. Potrošačima se savetuje da dobro provere oznake na dnu boca, da bi izbegli korišćenje proizvoda koji mogu da štete zdravlju. Na dnu svake plastične ambalaže nalazi se trougao sa brojem u sredini, a ispod je oznaka koja pokazuje od koje je plastike izrađena ambalaža. Ako je flaša namenjena za jednokratnu upotrebu, ne bi trebalo da se koristiti više puta. Većina boca od mineralne i obične vode i gaziranih i negaziranih napitaka koja imaju oznaku PET su namenjene isključivo za jednokratnu upotrebu. Postoji mogućnost da se svakim novim punjenjem u tečnost ispuštaju teški metal kao što je antimon, zatim hemijsko jedinjenje EPA, koje ometa delovanje hormona, a takve flaše mogu ispuštati i kancerogene materije.

„U trougliću koji se nalazi na dnu amabalaže utisnuta je oznaka da li se ona može koristiti jednom ili više puta. Takozvane „dobre“ plastike odnosno koje se mogu upotrebljavati više puta su sa oznakama HDP, HDPE, LDP i PP. Ova plastična amabalaže ne utiče negativno na hormonalni status organizma, ne ispušta otvorne materije prilikom korišćenja, niti stvara reakciju sa proizvodima koje sadrži. Takođe što je veoma bitno da građani znaju da je veoma opasno spaljivati plastičnu amabalažu jer se njenim sagoravenjme oslobađa dim koji u sebi sadrži jako kancoregene materije. Praksa u našim selima je da se plastika pali na otvorenom i treba da se apeluje na njih da je to jako štetno i da ne treba činiti“ – samostalni stručni saradnik u Kancelariji za zaštitu životne sredine u Boru, Ljiljana Marković Luković.

Činjenica je da plastična ambalaža ima mnoge prednosti, ali je i štetna. Alternativa postoji. Stručnjaci kažu da je staklo najpogodnije za čuvanje namirnica i tečnosti, skuplje je svakako ali ne šteti zdravlju.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2xk2do“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *