Oprez zbog svinjske kuge

ZAJEČAR – Prisustvo zarazne bolesti afričke kuge svinja potvrđeno je prošle godine u Timočkoj krajini. Uglavnom je bolest registrovana kod divljih svinja, a u naselju Aleksandrovac u blizini Negotina, septembra prošle godine, bolest je zabeležena i kod domaćih svinja. Trenutno na teritoriji grada Zaječara nema zabeleženih slučajeva, ali ih zato ima na području Bora, Negotina i Knjaževca, gde su i dalje na snazi  mere veterinarske inspekcije.

Afrička kuga svinja je virusna zarazna bolest od koje oboljevaju divlje i domaće svinje. Ivanka Vidojković, diplomirani inženjer stočarstva u Poljoprivrednoj stručnoj službi “Agroznanje” kaže da se ova bolest ne prenosi na druge životinje, ali da od nje oboljevaju sve kategorije domaćih i divljih svinja.

Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, područje poluprečnika najmanje 3 km oko žarišta zaraze proglašava se zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja, dok se područje poluprečnika najmanje 10 km oko žarišta zaraze proglašava ugroženim od ove bolesti.

Divlje svinje se konstantno kreću i zato je neophodno preduzeti sve mere da do zaraze domaćih svinja ne dođe. Stručnjaci preporučuju zatvaranje svinja u obore, postavljanje dezobarijera na ulazu, hranjenje strogo kontrolisanom hranom, a lovcima posebna preporuka je da u obore ne ulaze sa odećom sa kojom su išli u lov i da ako naiđu na uginulu divlju svinju u prirodi, obavezno to prijave nadležnom veterinaru, ili veterinarskom inspektoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *