Organizovan okrugli sto „Kako prepoznati i sprečiti diskriminaciju, zlostavljanje i zanemarivanje osoba sa invaliditetom“

BOR – Osobe sa invaliditetom širom sveta neretko bivaju žrtve diskriminacije, zlostavljanja, pa i zanemarivanja, najčešće od strane najbližih. Kako bi nesmetano živeli i učestvovali u svim aktivostima društvene zajednice, neophodno je uključivanje i delovanje svih relevantnih subjekata, lokalne samouprave, nadležnih insitucija, policije, kao i različitih udruženja i organizacija. Okruglim stolom pod nazivom „Kako prepoznati i sprečiti diskriminaciju, zlostavljanje i zanemarivanje osoba sa invaliditetom“, članovi Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom u Boru pokušali su da okupe sve relevantne subjekte, kako bi pepoznali, a zatim i rešili probleme osoba sa invaliditetom.

„Današnja tema izuzetno je važna kako za osobe sa invaliditetom, tako i za sve činioce koji se bave pitanjem i problemima osoba sa invaliditetom. Ovde su predstavnici različitih organizacija osoba sa invaliditetom, kao i drugih manjinskih grupa koje se takođe suočavaju sa diskriminacijom, zlostavljanjem i zanemarivanjem. Ne razlikujemo se od ostatka sveta, pa su osobe sa invaliditetom i kod nas često izložene diskriminaciji“ – istakao je Novica Đokić, sekretar Centra za samostalni život OSI Bor.

Prema rečima sekretara Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, Novice Đokića, situacija je slična u svim gradovima u Srbiji, pa se i u Boru mogu prepoznati vidovi diskriminacije. To se pre svega odnosi na neprepoznavanje osoba sa invaliditetom, odnosno na nepostojanje evidencije, a zatim i na prostornu neprstupačnost mnogih institucija i objekata u gradu.

[iframe frameborder=“0″ width=“0″ height=“0″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x37lx8d“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *