Osnovna škola u Majdanpeku ponela ime Mihajla Sporića

MAJDANPEK – Sa početkom nove školske godine, dosadašnja OŠ „12. septembar“ u Majdanpeku, ponela je ime Mihajla Sporića, prerano preminulog mladog srpskog naučnika, poreklom iz Majdanpeka, studenta prestižnog Univerziteta Kembridž i nosioca zlatne medalje Internacionalnog takmičenja iz fizike 2016.

Majdanpek se na pravi način odužio našem Mihajlu, čiji život je prekratko trajao, ali koji je svojim uspesima na polju fizike i matematike ostavio dubok trag. Nadam se da će učenicima ove škole, koju smo svojevremeno pohađali moja supruga i ja, biti uzor i podstrek u učenju“, ovim rečima se, ispred murala sa Mihajlovim likom, na školi, njegov otac Zoran, zahvalio rodnom gradu na tome što je i na ovaj način sačuvana uspomena na njihovog sina.

Mihajlo je bio i ostao ponos njegove porodice, Majdanpeka i cele Srbije, koja ga je 2017. proglasila za „Mladog heroja“.

Nakon smrti Mihajla Sporića, jednog od najdarovitijih studenata Triniti koledža, Univerzitet Kembridž proglasio je trodnevnu žalost, a godinu dana kasnije, 2020, u njegovu čast ustanovio je i nagradu sa Mihajlovim imenom, koju će dodeljivati najboljim studentima iz Srbije. Od ove godine, takođe, najboljim učenicima na takmičenjima iz fizike, Ministarstvo prosvete Republike Srbije dodeljivaće nagrade sa Mihajlovim imenom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *