„Ostanimo povezani“, za bolji život obolelih od multiple skleroze

BOR – Multipla skleroza je podmukla bolest, a njen tok je nepredvidiv. Broj obolelih od MS-a u Srbiji je u porastu. Evidentirano je 9.000 pacijenata. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, a žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca. Društvo multiple skleroze Srbije, kao jedno od najstarijih udruženja pacijenata u zemlji, ove godine obeležava Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, pod sloganom „Ostanimo povezani“. Među 30 lokalnih udruženja pacijenata koja funkcionišu širom Srbije, je i Udruženje za Multiplu sklerozu u Boru, koje ima 60 aktivnih članova.

Mi u udruženju organizujemo radionice gde polaznici pokazuju svoju kreativnost, druže se i što je najvažnije poboljšavaju svoje motoričke sposobnosti. Suština je da obogaćujemo socijalni život obolelih. Uz to, organizujemo i psiho-socijalnu radionicu, uz pomoć doktorke Marije Šutulović, kliničkog psihologa. U toku ove godine realizovaćemo projekat „Zajedno kroz kreativni rad do boljeg života“, koji je podržao grad Bor“, rekao je Miloš Milenković predsednik Udruženja obolelih od MS-a u Boru.

Najznačajnija vest za obolele u Srbiji je da će već od sredine juna i tokom jula početi da se primenjuje inovativna terapija u Kliničkim centrima.  Saradnjom Ministarstva zdravlja i RFZO, ove godine biće omogućeno  lečenje oko 2.400 obolelih od MS-a, dvostruko više nego ranijih godina. Prema rečima lekara, nove terapije usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja i značajno podižu kvalitet života obolelih od ove podmukle bolesti.

Podrška porodice i šire zajednice neophodna je ovim pacijentima. U Društvu multiple skleroze Srbije se zalažu za primenu visokokvalitetnih standarda lečenja i podrške obolelima, kao i da ove osobe budu priznate i prepoznate kao jednaki članovi društva.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *