Oštrije kazne za nesavesne vozače

BOR, SRBIJA – Prema zvaničnim podacima Srbija se po broju poginulih lica u saobraćajnim nesrećama nalazi u vrhu u Evropi. U Srbiji na putevima strada 35 osoba na 100 hiljada vozila, dok je u Švedskoj taj broj čak sedam puta manji.

Predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koje bi, kako se očekuje, mogao da bude usvojen početkom naredne godine, predviđa znatno veće sankcije za vozače nego do sada, koje se za teže prekršaje kreću i do 120 hiljada dinara. Upravo ova kazna propisna je za vozače koji tokom vožnje drži u krilu dete plus 14 kaznenih bodova i oduzimanje dozvole. Ako dete mlađe od 12 godina nije u sedištu, predlaže se kazna od 30.000 dinara, koja je do sada iznosila 5.000 dinara. Biće povećana i kazna za nevezivanje pojasa vozača i suvozača i to sa 5.000 na 10.000 dinara.

Oštre sankcije čekaju i one koji budu vozili u alkoholisanom stanju. Do sada su oni koji su vozili sa više od dva promila alkohola u krvi, morali da plate od 100.000 do 120.000 dinara uz oduzimanje dozvole i kaznene poene, a od sledeće godine će toliku kaznu morati da plate oni koji su u krvi imali 1,2 promila alkohola, dok se za vozače sa više od dva promila alkohola u krvi predviđa trajno oduzimanje vozila.

Za prekoračenje brzine u naseljenom mestu i van njega predviđene su kazne od šest do 120 hiljada dinara, u zavisnosti od toga koliko je vozač prekoračio dozvoljenu brzinu.

Kazna od deset hiljada dinara propisana je za vozače koji u toku vožnje koriste mobilni telefon.

Osim povećanja kazni izmenama i dopunama zakona predviđeno je još novina. Do 10. juna 2017. vozači će morati da zamene staru vozačku dozvolu, registracija vozila će se vršiti na osnovu vrednosti, a ne kubikaže, a vozači početnici moći će da voze isključivo vozila sa snagom do 107,28 konjskih snaga.

Vlasnici probnih dozvola na auto-putu će morati da voze do 110 km na čas, a na ostalim deonicama do 90 odsto maksimalne propisane brzine, predviđeno je izmenama i dopuna Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

 

Oštrije kazne za nesavesne vozače naredne godine, 28. novembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *