Osveštana crkva „Sveta Trojica“ u Donjoj Beloj Reci

0
BOR – Crkva „Sveta Trojica“ u Donjoj Beloj Reci je jedna od najstarijih u opštini Bor. Izgrađena je 1904. godine, a do pre desetak godina bila je potpuno zapuštena. Zahvaljujući donacijama RTB-a Bor, opštine Bor, preduzetnika i vernika, uređena je fasada, krov, zvonik i velikim delom rekonstruisana unutrašnjost i freske.
Na dan kada pravoslavni vernici obeležavaju Svetu Trojicu, u prisustvu brojnih vernika, liturgiju je služio episkop timočki gospodin Ilarion.
„Okupili smo se danas u radosti što obeležavamo drugi dan velikog praznika silaska Svetog duha na Apostole, praznika kome je ova crkva posvećena. Ja se iskreno radujem što vidim ovoliki broj vernika ovde. Nadam se da će sledeći skup ovde biti sa većim brojem krštene dece. To je ono na čemu mora da se radi u ovoj parohiji, koja je dugo tavorila, nije imala aktivan bogoslužbeni život. To će biti naš dar koji ćemo prineti Gospodu, našu veru koja će se ovaploditi u tome da deca budu krštena.“ – rekao je episkop timočki Ilarion.
Uz kulturno umetnički program i recital koji su pripremili osnovci koji pohađaju veronauku, crkva „Svete Trojice“ u Donjoj Beloj Reci je posle gotovo dve decenije pauze i zvanično otvorena za vernike.
„Zalaganjem i sredstvima koja smo prikupili crkvu smo doveli u njeno prvobitno stanje, osnovno stanje za bogosluženje. Uređena je fasada, krov, zvonik i unutrašnjost. Naravno da želimo još više, poručili smo veliki luster iz Grčke, a neophodno je i restauriranje ikona koje su nekada bile u crkvi. Zahvaljujem se svim donatorima, jer bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće.“ – kaže Dejan Mitić, predsednik Crkvenog odbora.
Uređenje prostora oko crkve će se i u narednom periodu nastaviti, ali je najbitnije da vernici u svom selu ponovo imaju mesto za molitvu, kažu u Crkvenom odboru.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2satgc“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *