Otpis kamata, zapošljavanje, subvencije i imena ulica na 11. sednici Skupštine grada Bora

BOR – Među predlozima odluka koje će se naći 30. januara na 11. sednici Skupštine grada u Boru, za građane koji imaju velika dugovanja za komunalne usluge najznačajnija je preporuka da će dužnicima koji potpišu i redovno izmiruju reprogram dugovanja biće otpisna kamata. U zavisnosti od toga koliki je dug moguća je otplata na 60 do 120 rata. Kamata se privremeno otpisuje pri potpisivanju reprograma, a potpuno po isplati duga, pri čemu je obavezno redovno izmirivanje rata. Ukupno smanjenje duga građana po ovom osnovu moglo bi da iznosi oko 370 miliona dinara, a oni koji redovno izmiruju obaveze za komunalne usluge imaće popust od pet odsto.

Odbornici će odlučivati i o programima poslovanja Toplane, Vodovoda, Javnog komunalnog preduzeća za stambene usluge, Bogovine, Zoološkog vrta i Biznis inkubator centra, kao i o subvencijama za ova preduzeća koja ukupno iznose 157 miliona dinara, od kojih je 60 miliona planirano za Toplanu za investiciono održavanje i energente, 17 miliona za Vodovod, 19 miliona za Stambeno preduzeće za nabavku pauka i pokretanje parking servisa, 32 miliona za Zoološki vrt, 23 za Bogovinu i 6 miliona za Biznis inkubator centar.

Na dnevnom redu su i predlozi Odluke o lokalnom akcionom planu zapošljavanja kojim je predviđeno 30 miliona dinara za javne radove, stručnu praksu i samozapošljavanje i odluka o davanju imena ulicama i trgovima u Boru prema kojoj bi više od 500 ulica u gradskim i seoskim mesnim zajednicama koje do sada nisu imale naziv, dobilo imena.

Javna rasprava i podnošenje predloga je završeno sredinom prošle godine, a spisak sa nazivima ulica poslat je nadležnim institucijama i nakon manjih ispravki, dobijena je mogućnost da uđe u dalju proceduru na lokalnom nivou. Cilj je da u skladu sa zakonskom odredbom u narednom periodu na bude građana bilo na selu ili u gradu koji nemaju tačnu adresu, što će olakšati snalaženja svim službama pre svega policiji, hitnoj pomoći i vatrogascima u slučaju intervencija, a građani neće imati dodatnih troškova za promenu adrese u ličnim dokumentima.

Radio i Televizija Bor direktno će prenositi 11. sednicu Skupštine grada Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *