Otvoren 13. Majski likovni salon

0

BOR – U Muzeju rudarstva i metalurgije otvoren je 13. Majski likovni salon. Za ovogodišnju izložbu, selektor Dragan Stokić Rajački, slikar iz Zaječara, odabrao je 28 radova 15 autora, članova Udruženja likovnih umetnika Vane Živadinović Bor.

Ovo je prvi put da sam selektor izložbe. Četrdeset godina egzistiram kao slikar i pretpostavljam da je ovaj poziv usledio zahvaljujući mom minulom radu i godinama. Znajući kako je tešak put od ideje do slike bio sam jako korektan, pošten i dobronameran i napravio sam, tek sad vidim dobar izbor. Drugačiji dojam imate kada je to skučen prostor koji nije izložbenog tipa, a drugačiji kada je to profesionalni prostor, odnosno galerija. Izuzetno sam srećan i veću odgovornost osećam za ovu izložbu nego za neku svoju.  Drago mi je što su i sami umetnici, autori prihvatili moj izbor i kritiku, tako da se nadam da je opšti utisak pozitivan. Posebno mi je drago što u Boru i dalje postoji i radi Udruženje likovnih umetnika, što nije slučaj sa drugim sredinama, odnosno gde se Udruženja umetnika nažalost gase„, ističe Dragan Stokić Rajački, selektor 13. Majskog likovnog salona.

Prema rečima Ratka Jankovića, predsednika borskog Udruženja likovnih umetnika Vane Živadinović Bor, na ovogodišnjem salonu izloženi su radovi rađeni različitim tehnikama.

Ono što Udruženje radi to se i sada ovde vidi, prepoznatljivo je na neki način. Različiti su motivi, a svako od umetnika već je formirao neki svoj likovni rukopis, tako da su zastupljene gotovo sve tehnike: akvareli, akrili kolaži, ulja na platnu, vitraži, odnosno ono što naši članovi rade godinama„, kaže Ratko Janković, predsednik Udruženja likovnih umetnika Vane Živadinović Bor.

Nakon Majskog likovnog salona u udruženju borskih umetnika počeće pripreme za tradicionalnu Oktobarsku izložbu.

Već za šest meseci, tačnije oktobra nas očekuje tradicionalna 24. oktobarska izložba. To je smotra udruženja likovnih umetnika, kada mi pozivamo i ostale građane Bora da konkurišu sa svojim radovima, koji ukoliko prođu ocenu umetničkog saveta postaju članovi udruženja, a za majski likovni salon kao i ovog puta učestvuju samo članovi Udruženja likovnih umetnika“ dodaje Ratko Janković, predsednik Udruženja likovnih umetnika Vane Živadinović Bor.

Ljubitelji umetnosti, dela 13. Majskog likovnog salona izložena u galeriji borskog Muzeja, moći će da pogledaju do 10. maja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *