Otvoreno o planini Starica i eksploataciji na Severnom reviru u Majdanpeku

MAJDANPEK – Otvoreno o rudarskim aktivnostima na Starici i eksploataciji na Severnom reviru površinskog kopa u Majdanpeku juče je bilo reči na tribini, koju je, u direkciji Ogranka u Majdanpeku, za predstavnike medija, organizovala kompanija Ziđin Koper.

U ime struke, javnosti su se obratili profesor Lazar Kričak, sa Rudarsko- geološkog fakulteta u Beogradu i profesor Radoje Pantović, sa Tehničkog fakulteta u Boru.

Nema bojazni da će se Starica rušiti, ali se mora ući u bok planine, kako bi se sanirala opasna kosina i sprečilo klizište. Za sve aktivnosti koje se preduzimaju postoji projektna dokumentacija, tako da građani ne treba da brinu za svoju bezbednost. I u slučaju eventualnog odronjavanja, prilikom miniranja, tu su dva zaštitna kanala koji mogu da prime delove stenske mase“, rekao je profesor Kričak, koji je pohvalio kompaniju Ziđin za rekultivaciju devasitiranih područja i ulaganja u lokalnu zajednicu.

Trenutne aktivnosti na sanaciji raspucale stene na Starici i klizišta su neminovne i neophodne i ne predstavljaju opasnost po građane, već suprotno, odlaganje ovog posla moglo bi da dovede do prirodnog odronjavanja i ugrožavanja bezbednosti, pre svega, zaposlenih na Severnom reviru“, dodao je profesor Pantović, naglašavajući da sve planirane poslove treba odraditi što pre, dok traju povoljni hidrogeološki uslovi. U slučaju većih padavina, tokom jeseni i smrzavanja vode u pukotini stene tokom zime, moglo bi da dođe do nepredviđenih okolnosti.

Što se Starice tiče, direktor RBM Djen Hejuan je još jednom ponovio da sve što se radi, radi se uz potrebne dozvole i saglasnosti i zbog toga očekuju podršku lokalne zajednice, tim pre, što se nakon završetka sanacije, planina više neće dirati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *