Otvoreno pismo zaštitnika životinјa

0
BOR – Udruženje iz Dijaspore za zaštitu životinja u Srbiji obratilo se lokalnoj samoupravi u Boru, Regionalnoj televiziji Bor i svim nadležnim službama, sa molbom da se organizuje hitan sastanak povodom, kako ističu, nehumanog odnosa radnika Javno komunalnog preduzeća „3. oktobar“ prema psima na gradskim ulicama. U otvorenom pismu koje su uputili, ljubitelji životinja navode da neadekvatnim hvatanjem životinja nadležna služba krši zakon, a zatim i da nije prihvatljiv način na koji se psi transportuju, smeštaju i drže u prostorijama Zoo higijenske službe. U istom pismu navode se i odredbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojima su predviđene kazne i to od 10 do 50 hiljada dinara za odgovorno lice u organu jedinice lokalne samouprave ako ne izradi ili ne sprovodi program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, kao i ako ne obezbedi prihvatilište i prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja u skladu sa zakonom. U prilog tome da nadležna služba Javno komunalnog preduzeća „3. oktobar“ neadekvatno brine o psima lutalicama, članovi udruženja pozivaju se i na amaterski snimak na kome radnik hvata i povređuje psa. Ipak, u nadležnom preduzeću ističu da navodi udruženja za zaštitu životinja nisu istiniti, da je video snimak star, kao i da radnik od tada ne radi u preduzeću.

„Videli smo snimak koji se pojavio na internetu. To verovatno jeste autentično ali je iz 2008. ili 2009. godine. Zaposleni koji se pojavljuje dugo ne radi u preduzeću. Žao mi je ako se ovako aktuelizuje neki dnevno politički problem. Naša ekipa koja se bavi ovim poslovima ima zaista drugačiju i misiju i viziju rešavanja problema sa psima lutalicama. Potrebno je da se uključe i država i lokalna samouprva ako mislimo da dođemo do ozbiljnijeg rešenja“
– istakao je Dalibor Orsovanović, direktor JKP „3.oktobar“ u Boru.
 
Kako bi problem pasa lutalica u Boru što pre bio rešen, članovi Udruženja predlažu da se pre svega utvrdi trenutno stanje i broj napuštenih životinja na ulicama, kao i da se uvede kompjuterska kartoteka svih životinja u nadlženosti JKP „3.oktobar“, uz fotografiju, identifikacioni broj i karakteristike životinje, evidenciju o vakcinaciji, da li su sterilisane, kao i evidenciju usmćenih životinja uz obavezno navođenje razloga. Humanije postupanje sa napuštenim životinjama zahteva i bolje uslove smeštaja, pa je neophodno razmotriti postojeće uslove, kao i mogućnost formiranja prihvatilišta uz finansijski plan i radnu grupu koja bi se time bavila. U gradovima u okruženju sa ovim problemom bore se formiranjem azila za napuštene životinje. Jedno od udruženja koje vakciniše, steriliše, ali i brine o psima na ulicama jeste zaječarsko udruženje „Beta“.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2e2xn8″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *