Pripreme za proslavu Badnjeg dana i Božića

BOR –  Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar pripremaju se za proslavu Badnjeg dana, koji prethodi proslavi najradosnijeg praznika u hrišćanskom svetu -Božića. Službama bdenija i paljenjem badnjaka u portama 6. januara, najavljuje se rođenje Isusa Hrista, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena. Sveštenici borske pravoslavne crkve Sveti Đorđe pozivaju građane da sutra, 6. januara, u 6 sati dođu ispred crkve i pođu zajedno po badnjak i da se na taj način uključe u proslavu Badnjeg dana i Božića. U 8 sati je predviđena sveta liturgija, dok će se u 17 sati u porti crkve Svetog Đorđa održati dečja predstava. U 18 sati počinje večernje bogosluženje sa nalaganjem badnjaka.
Službama bdenija u pravoslavnim hramovima i paljenjem badnjaka 6. januara u portama, ali ponegde i na gradskim trgovima, najavljuje se rođenje Isusa Hrista, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena. Najradosnijem danu Božiću prethodi Badnji dan i veče kada je na okupu cela porodica.
 
Radoje Mijović, protojerej srpske pravoslavne crkve „Sveti Đorđe“ u Boru kaže: „Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta, ali i vreme kada se u pravoslavne domove unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao. Vernici na Badnje veče pale badnjak na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane“.

 Božićne praznike prate brojni narodni običaji koji se prenose iz generacije u generaciju i predstavljaju veliku radost za decu, ali pre svega jačaju, okupljaju i povezuju porodicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.