Outhide festival i grad Zaječar u mreži 12 evropskih gradova u okviru Street art projekta

ZAJEČAR – Projekat Street art  ima za cilj da snagom ulične umetnosti obnovi javne površine i kreira mrežu evropskih gradova u kojima se njenom primenom ulične umetnosti promoviše solidarnost i društveni aktivizam.

Cilj je učvršćivanje i obnavljanje ulične umetnosti, po ugledu na neke od evropskih prestonica street arta, kao što su Italija, Francuska, Portugal, Holandija… i baš u takvoj konkurenciji se našao i Zaječar“, istakla je Nevena Vićentić, u ime Outhide festivala.

Nevena dodaje da su učesnici u prethodnom periodu ostvarili razmenu primera iz dosadašnje prakse i ozvaničili partnerstvo, nakon čega je planirana druga faza, a ona podrazumeva sprovođenje različitih programskih aktivnosti.

Projektom je predviđeno oslikavanje javnih površina koje će na jedan interesantan način biti povezano sa osnovnim školama, gde će učenici, uz pomoć svojih nastavnika i profesora raditi rad na zadatu temu, a nakon toga će grafiteri i muralisti imati zadatak da sve to zajedno sroče u jednu sliku i taj mural će preneti na neku javnu površinu, mada još nismo odlučili gde će to biti“, zaključuje Nevena.

Realizator projekta, Outhide Festival, uz tehničku i logističku podršku grada, uskoro će početi da oslikava javne površine, a kao što je i najavljeno, uslediće i mnogobrojne radionice za decu i mlade. Projekat finansira Europe for Citizens.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *