Ovčar iz Tande

BOR – Mnogi ljudi penzionerske dane koriste da se odmore od višedecenijskog rada u preduzeću. Međutim, ima penzionera kojima su radne obaveze sastavni deo života i koji treće doba „troše“ privređujuću. Paun Ilić iz borskog sela Tanda, na nepreglednim pašnjacima okolnih visoravni, čuva stado rasnih ovaca i nakon njegovog omatičenja planira da poveća broj grla.
Paun Ilić iz Tande u zaseoku“Kraku lu Siljin“ u borskom selu Tanda čuva 25 ovaca i 8 priplodnih jaganjaca  rase „Il de France“ poreklom iz Francuske. Od jedne ovce za nekoliko godina formirao je stado sa 68 grla, ali je u međuvremenu zbog nedostatka hrane i nemogućnosti uzimanja kredita bio prinuđen da smanji broj jedinki. Ovce ove rase su tražene na tržištu jer su poznate po kvalitetnom mesu. Dostižu cenu od 200 evra po grlu. Već desetak godina Ilić koristi penzionerske dane baveći se zemljoradnjom i stočarstvom i kaže da to radi sa zadovoljstvom.
„Ja sam zadovoljan. Mesnate su, dobro jedu. Više vremena provode na ispaši. Hranim ih samo preko zime, uglavnom zobom. Godinama kako prodajem jaganjce i toliko su kvalitetni da ih svi hvale. Nemam problema sa prodajom, idu kao alva. Svojevremeno kada sam imao stado sa 68 grla, bilo je i 100 jaganjaca za jednu sezonu. Smanjio sam broj ovaca pre svega zbog prethodnih sušnih godina i nisam imao dovoljno hrane, a nisam uspeo da obezbedim kredit. Bio sam prinuđen da ih prodam ispod cene, čak i za dvostruko nižu od kupovne od 200 evra po grlu“ – kaže vlasnik, Paun Ilić iz Tande.  
Paun planira da proširi stado jer ove godine očekuje da će rešiti problem omatičenja ovaca čime će steći pravo na subvencije države. Želja mu je da za nekoliko godina bude prepoznatljiv među stočarima ovog kraja sa stadom od 100 rasnih ovaca.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2tar2l“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *