BOLJEVAC – Osim prirodnih lepota koje su u boljevački Krivi Vir dovele veliki broj turista pažnju gostiju posebno privlači život i rad 400-tinak meštana ovog sela, koji su prirodne potencijale svog kraja upotrebili za razvoj poljoprivrede i stočarstva po kojem je selo odavno prepoznatljivo.

Krivovirci se bave poljoprivredom, nemamo industriju. Čista je sredina, nezagađena,  pa se meštani bave poljoprivredom, posebno stočarstvom. Poznati su kao dobri stočari. Krivi Vir je poznat po Krivovirskoj žuji autohtonoj vrsti ovaca koje samo ovde ima“ kaže Slaboljub Cankić, predsednik Mesne zajednice Krivi Vir.

Osim Krivovirske žuje, pojedini stočari čuvaju i svrljišku sortu. Jedna od porodica koja se bavi uzgojem ove vrste ovaca je i porodica Ljiljane Brdarac.

Seljačko sam dete rođena sam u Mirovu, a već četrdeset godina živim u Krivom Viru. Bavimo se poljoprivredom i stočarstvom. Stočarstvom su se bavili i naši stari, zatim smo nastavili smo ja, muž i deca, sada smo sam ja i suprug jer su se ćerke udale i otišle. Čuvamo ovce, krave, kokoške, čuvali smo žuje odavno, a danas imamo samo svrljišku ovcu. Žuja je možda bolja jer daje više mleka, ali mi sada gajimo svrljišku sortu“, kaže Ljiljana Brdarac, stočarka iz Krivog Vira.

Ljiljana i njen suprug trenutno imaju samo tri krave. Mleko koje proizvedu prodaju po ceni, kojom, kako kažu, nisu zadovoljni. Od uzgoja krava isplativije je ovčarstvo jer je kilogram krivovirskog sira daleko skuplji od mleka.

Bavimo se nešto i prodajom, uglavnom mleko ide u mlekaru. Ovčje mleko sirimo, manji deo čuvamo za nas, veći prodajemo, po ceni od 800 dinara za kilogram“, dodaje Ljiljana.

Tajna dobrog krivovirskog sira je u načinu čuvanja ovaca i ishrani.

Ovce su pretežno na ispaši, hranimo ih i sa dosta zobi, kukuruzom, šta ko ima. Za dobar sir je ključno da ga dobro podlijete, sačekate da stigne, odlijete i pritisnete“, ističe stočarka Ljiljana Brdarac.

Kako ističe predsednik Mesne zajednice Krivi Vir, Slavoljub Cankić nekada su se stočarstvom i ovčarstvom bavili gotovo svi meštani Krivog Vira. Uzgajali su i do 15.000 ovaca i imali pet hiljada grla krupne stoke. Iako se ulažu napori da se ove privredne grane ponovo razviju, danas je broj stočara u ovom selu daleko manji.

Ovčarstvo u boljevačkom Krivom Viru, 5.novembar 2018.(RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *