Ozbiljnije rešavanje problema pasa lutalica

0

BOR – Borski komunalci su od početka godine uhvatili stotinak pasa lutalica koje su vakcinisali, sterilisali, čipovali i vratili ponovo na ulicu u skladu sa međunarodnim Cener programom. Od nedavno su se u rešavanje ovog problema uključili i aktivisti novoformiranog udruženja Borske šape koji im pomažu i prisustvuju hvatanju pasa, veterinarskim tretmanima i ponovnom vraćanju na ulicu. Saradnja boskog javno – komunalnog preduzeća i udruženja Borske šape traje dve nedelje i za to vreme je uhvaćen veliki broj pasa koje će se nakon određenog tretmana sukcesivno vraćati na ulice.

„Mislim da je ovo najefikasniji metod u rešavanju problema pasa lutalica. Efekti su vidljivi tek za nekoliko godina, ali nema boljeg načina“, kaže Marija Samardžić, aktivista Udruženja „Borske šape“.

Ovo je tek početak rešavanja ovog izuzetnog značajnog problema, a sledeći korak je otvaranje novog prihvatilišta, pre svega, za agresivne pse, jer postojeći kapaciteti u Javno komunalnom preduzeću nisu dovoljni.

„Da bi efekti akcije bili vidljiviji potrebno je da agresivne pse sklonimo sa ulice, a za to nam je potreban novi prostor“, dodao je Dalibor Orsovanović, direktor JKP „Treći oktobar“.

„Zato apelujemo na opštinu da nam izađe u susret“, ističe Marija Samardžić.

Sve ove mere neće dovesti do konačnog rešenja problema ukoliko se on ne suzbije na samom izvoru, što znači da je potrebna veća kontrola vlasnika pasa koji ih kada im više ne trebaju puste na ulicu. Neophodno je dakle da se uključe veterinarska i komunalna inspekcija.

„Apelujem na inspekcije da se priključe, a aktivisti Borskih šapa su tu da im pomognu, rekla je Marija Samardžić.

Aktivisti kažu da su zadovoljni tretmanom pasa u Javno komunalnom prduzeću Treći oktobar, a borski konunaci ističu da im je uz njihovu pomoć hvatanje pasa mnogo lakše i bezbednije.

Procenjuje se da u Boru ima oko 500 pasa lutalica. Isto toliko napuštenih životinja ima i u selima borske opštine.

        

 

Resavanje problema pasa lutalica , 22. novembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *