Paušalcima poreska rešenja unapred

BOR, SRBIJA – U ovoj godini i paušalne preduzetnike u Srbiji očekuju nova pravila.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana ukinute su grupe paušalaca i proširen je spisak onih koji mogu to da postanu. Takođe, jedna od glavnih novina za više od 115.000 paušalaca je da će od 15. januara poreska rešenja dobijati unapred, elektronski, pa će tako znati koliki im je porez za celu godinu. Novina je da će paušalno moći da se oporezuju i auto-mehaničari, auto-limari i računovođe. Način oporezivanja menja se za 14 delatnosti među kojima su taksisti, programeri, arhitekte, umetnici. Njima će se porez obračunavati po republičkom proseku. Frilensere, koji rade isključivo za stranog poslodavca, koji nema predstavništvo u Srbiji, od 2020. godine zakon prepoznaje kao osiguranike samostalnih delatnosti, sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu. Što znači da moraju sami podneti prijavu i obračunavati poreze i doprinose.

Menjaju se pravila za naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa posla. Poslodavac u ovoj godini može da bira između dve opcije. Prva je da kupuje zaposlenima mesečne prevozne karte u javnom saobraćaju. Po oceni merodavnih ovo je najekonomičnija opcija, jer nema dodatnih troškova. S druge strane, radi se o najmanje poželjnoj mogućnosti za zaposlene, jer ne uvažava njihovu slobodu izbora koju vrstu prevoza će koristiti za put do posla.  Druga opcija je da poslodavac isplaćuje zaposlenima naknadu za troškove prevoza, uz korišćenje neoporezivog iznosa, ukoliko se ti troškovi dokumentuju. Ova mogućnost podrazumeva sakupljanje računa kao dokaza da je isplaćena naknada stvarno i iskorišćena za prevoz.

Takođe, zakonskim izmenama predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece – tako što će prvi put biti izuzeta od izvršenja sva primanja po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *