Pčelarstvo-spoj lepog i korisnog

BOLJEVAC- Pčelar Aleksandar Meržikić iz Valakonja Bukovo  ima 77 godina, i najstariji je pčelar početnik ne samo u udruženju „Rtanjsko kučajnska pčela“, nego i u Opštini Boljevac. Njegov kolega Nemanja Petrović, ima samo 12 godina i sa Aleksandrom imaju isti pčelarski staž, blizu dve godine. Nemanja za sada ima osam, a Aleksandar Meržikić je najpre kupio dve košnice i za kratko vreme došao je do 20 društava.

Zavoleo sam pčele zahvaljujći našem predsedniku Udruženja i sad mi je taj posao zaista prirastao srcu. Zato sam i sam napravio ove košnice, rekao je Meržikić.

Osim staža, zajednička im  je velika ljubav prema pčelama i nije im žao što su se upustili u ovaj posao, koji traži veliko angažovanje. Aleksandar je shvatio da mu pčelarenje mnogo znači, ne u finansijskom smislu, već mu ,boraveći u prirodi, pričinjava veliko zadovoljstvo.

Pravo mi je zadovoljstvo da ujutro rano odem u pčelinjak, pregledam ih i vratim se kući da popijemo kafu,dodao je  Meržikić.

Drago mi je što sam počeo da pčelarim, zanimljivo mi je i nije mi dosadno kod kuće“, objasnio nam je razloge učlanjenja mladi Petrović.

 Pčelar Aleksandar Meržikić još uvek nije vadio med, jer prošle godine je širio pčelinjak, a ove zbog loših vremenskih uslova ne očekuje veliku količinu. Najmlađi član Udruženja dvanaestogodišnji Nemanja Petrović, isto nije zadovoljan ovom godinom, ali ne žali trud i umesto da se igra sa drugarima slobodno vreme provodi u pčelinjaku. Za kratko vreme mnogo je naučio o pčelarenju.

Dosta sam naučio o pčelama, između ostalog, da ne bi trebalo da činimo  nagle pokrete, gde se šta nalazi,gde je matica“, pohvalio nam se Nemanja.

„Nisam mnogo naučio, ali znam da ih pregledam da vidim kako rade, da li imaju hranu, ali i da širim društvo“, skromno kaže Aleksandar.

Shodno godinama planovi dva pčelara iz Valakonja se razlikuju. Aleksandar Meržikić nema nameru da poveća broj košnica, a Nemanja planira da dalje umnožava društva, za početak cilj mu je deset. Ima dobru volju, uslove, podršku roditelja i kolega pčelara, a uz to je i vredan. Sasvim dovoljno za jednog mladog pčalara početnika koji ima samo 12 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *