Pedijatri deficitarni

SRBIJA, BOR – Povodom nedavno usvojenog Zakona o načinu određivanja maksimalnog  broja zaposlenih u javnom sektoru, Udruženje pedijatara Srbije procenilo je  da će striktna primena  ovog zakona  prouzrokovati  nepopravljivu štetu u oblasti zdravstvene  zaštite dece. Nedovoljan broj pedijatara evidentan je  na području  Borskog okruga, kao i u celoj Srbiji.

Prema podacima lekarske  komore  Srbije, 1730  pedijatara radi u  državnim ustanovama, od toga je  30 posto pedijatara  starije od 60 godina, a to znači da će u naredne tri godine  Srbija ostati bez 470 dečjih lekara. Trenutno je na specijalizaciji 220 lekara, ali je taj broj nedovoljan da pokrije decu predškolskog i školskog uzrasta.

„Opšta  Bolnica u Boru predstavlja centralnu zdravstvenu ustanovu za  ceo region Borskog upravnog okruga a pri tom ima samo 4 pedijatra, što je nedovoljan broj. Dečje odeljenje Opšte  bolnice u Boru raspolaže sa 15 postelja i Ministarstvo zdravlja  je predvidelo samo 3 pedijatra. Teško  je organizovati dežurstva i  neprekidan rad  sa tako malo dečjih lekara, pa smo mi u Opštoj bolnici zaposlili i jednog pedijatra u Porodilištu. U  drugim opštinama  borskog okruga  je još teža situacij , tako da  možemo generalno reći da su nam pedijatri preko potrebni“, kaže dr Vladimir Sulić, pomoćnik direktora za medicinsku delatnost Opšte bolnice u Boru.

Deficitarnost   dečjih lekara  se oseća i u borskom Domu zdravlja koji trenutno ima 5 pedijatara, jednu doktorku na specijalizaciji i još dva lekara opšte medicine koji rade sa školskom decom. Ni taj broj nije  dovoljan,  naročito   ako se zna  da  do kraja godine jedan pedijatar iz Doma zdravlja  odlazi u penziju. Tako da  se  borani, kao i  građani Srbije, pribojavaju da decu neće imati ko da leči.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3e28g2″ allowfullscreen ]
Pedijatri deficitarni, 16. novembar 2015… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *