BOR – Petarde i razna pirotehnička sredstva postala su sastavni deo ne samo Novogodišnjih prazničnih veselja, već su sve češće i dečja zabava na rođendanima, raznim proslavama i okupljanjima. Otuda su povrede kod dece i omladine sve učestalije, ali su ponekad takve prirode da ugrožavaju život, što potvrđuju i brojni nemili događaji koji su zabeleženi u mnogim gradovima Srbije u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. U Boru je za Novogodišnje praznike bilo nekoliko lakših povreda šake, kao i manjih opekotina zadobijenih od petardi i to kod odraslih ljudi, dok je 11. januara na Odeljenju ortopedije Opšte bolnice u Boru zbog ozbiljne povrede šake primljen osmogodišnji dečak, koji je zatim prebačen na odeljenje dečje hirurgije Kliničkog centra u Nišu.

„Deca se sa pirotehnikom koja je lako dostupna igraju na rizičan način, a na opasnost od petardi često zaboravljaju, pa se lekari neretko susreću za različitim povredama koje zahtevaju urgentno lečenje. Ali petarde vole i odrasli što nam potvrđuju i slučajevi koje smo imali za praznike. Ipak najdrastičniji je slučaj osmogodišnjeg dečaka koji je zadobio ozbiljnu povredu šake, pa je zbrinut najpre na borskom Odeljenju ortopedije, a zatim je prebačen u Klinički centar u Nišu. Dečaku je pružena hirurška intervencija, tako da su uspeli da mu sačuvaju šaku. Ali ovaj nemio događaj nam govori o velikom riziku koji postoji prilikom upotrebe petardi naročito kod dece i omladine„
, kaže dr Miroslav Tatić, ortoped.
 
Od petardi mogu da se pored lakih zadobiju i teže povrede kao što su povrede šake, dubinske opekotine, povrede nosa, očiju, usne duplje i celog lica. Drugim rečima opasnost od pirotehničkih sredstava postoji i na nju mora da se ukaže, ali je odgovornost roditelja na prvom mestu.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2en835″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *