Petarde u Srbiji obavezan deo slavlja

0
SRBIJA – Pravoslavna Nova godina, iako skromnije nego ranije, dočekana je na mnogim gradskim trgovima širom Srbije. Uz muziku, hranu, piće i ponegde vatromet, i ovaj praznik proslavljen je u većim gradovima.
Iako je svaka organizacija bila drugačija i na neki način posebna, ono što je svima zajedničko jeste slavlje uz petarde i druga pirotehnička sredstva. Na ovaj način slavilo se i u Boru, i pored upozorenja, apela, pa i ukazivanja na nezgode koje su se dogodile nakon novogodišnjih i božićnih praznika. Organizovanog dočeka na otvorenom  u gradu bakra nije bilo, a ozbiljnije planove nisu imali ni u hotelima ni u restoranima  zbog kako ističu slabog interesovanja za ovu proslavu. Ipak, ostaje pitanje, ako niko ne slavi, ko je onda nekoliko sati uznemiravao Borane više nego glasnom pucnjavom koja je odjekivala gradskim naseljima, ko je plašio životinje na ulicama ali i u Zoološkom vrtu, i ko je zanemario upozorenja i narušio red i mir?
Iako distribuciju, prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava i u Srbiji regulišu mnogi zakoni i propisi poput Zakona o prometu eksplozivnih materija, Zakona o transportu opasnog otpada, Zakona o zaštiti od požara, Zakona o oružju i municiji, kao i pratećih pravilnika, čini se da to nije dovoljno. U evropskim zemljama novogodišnji i božićni praznici na trgovima se znatno masovnije obeležavaju, a ipak upotreba petardi nije u modi. Da li stroži zakoni i veće kazne tamo regulišu ovaj ozbiljan problem ili oni ne smatraju da je pucnjava jedini način slavlja i veselja?
Upoznati sa teškim posledicama i povredama, iznervirani bukom i strahom od pucnjave, a gledajući kako drugi slave, možda do sledećih praznika nešto i naučimo. Ako ni to ne pomogle, nadležni bi mogli da razmisle o većim kaznima i strožojkontroli, izglda da tako brže učimo.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2eq92a“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *