Peti Festival hrišćanske kulture u Zaječaru u skromnijem obimu

ZAJEČAR – Festival je počeo u sredu, 9. septembra dočekom ikone presvete Bogorodice Koločke, nakon čega je usledilo svečano otvaranje ispred Narodnog muzeja u Zaječaru. Prisutnima se obratio episkop timočki Ilarion.

U čitavom našem životu postoje stvari koje su vidljive i koje su nevidljive, a koje su vrlo često važnije. Tako i ovaj Hrišćanski festival ima svoj vidljivi i nevidljivi deo. Ono što vidite, to su programi koje smo pripremili za vas, a onaj nevidljivi deo, koji svakako predstavlja temelj ovog festivala jeste molitva“.

Nakon nastupa Hora hrama Rođenja Presvete Bogorodice otvorena je i izložba autora Marije Vukosavljević „Svete žene“. Maja Živić, direktor Narodnog muzeja Zaječar istakla je zadovoljstvo što je i Muzej deo ovo festivala.

Izuzetno mi je drago i velika mi je čast da i ove godine možemo da učestvujemo u petom, jubilarnom Festivalu hrišćanske kulture. Koliko god on bio smanjenog obima zbog aktuelne epidemiološke situacije, to ni u čemu ne umanjuje njegov sadržaj“.

Marija Vukosavljević, autor izložbe zahvalila se organizatorima na pozivu.

Želela bi da izrazim veliku čast i radost što sam pozvana da učestvujem na ovom divnom vašem Festivalu hrišćanske kulture i da vam poručim da treba da se radujete što to imate i radujte se što vam je grad ovako pun radosti i života.“

U okviru Festivala priređena je i izložba „Kulturno blago Negotinske krajine“, održana su i brojna predavanja i seminar za čteciranje. Poslednji dan petog Festivala hrišćanske kulture rezervisan je za Međunarodni filmski festival duhovno-dokumentarnog filma, koji se ove godine održava četvrti put.

Festival se održava u organizaciji Eparhije timočke, uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Zaječara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.