Pirot iz IPA fondova dobio čak tri miliona evra

0

PIROT – Da je šansa za razvoj lokalnih sredina u evropskim fondovima i projektima prekogranične saradnje ozbiljno je shvatio Pirot, jedini grad na jugoistoku Srbije koji je do sada od evropskih fondova dobio više od tri miliona evra i po tome je najuspešniji u celoj zemlji. Ovaj grad dobio je priznanje za efikasnost i održivost u korišćenju IPA fondova, a projekti su realizovani posredstvom gradske Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Poslednjih godina realizovano je 13 projekata, a još četiri su odobrena u poslednjem pozivu, pa na nivou Srbije Pirot predstavlja primer dobre prakse. Među mnogobrojnim realizovanim projektima su Omladinski stadion, sportski pič-tereni po naseljima, obnovljeni kulturno-istorijski i novi objekti za razvoj turizma, a poslednji od njih je nedavno otvoreni Planinarski dom u staroplaninskom selu Dojkinci. Samo za adaptaciju i dogradnju ovog prestižnog objekta dobijeno je oko 200.000 evra. Među projektima koji su zadovoljili stroge kriterijume Evropske unije je i uređenje srednjovekovne tvrđave Kale, na ulazu u grad.

U pirotskoj Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj kažu da će u narednom periodu još intenzivnije raditi na pripremi projekata koji bi mogli da se finansiraju iz IPA fondova, a nastaviće i da efikasno koriste već dobijeni novac jer su svesni da tako štede vlastiti budžet, a pojedine projekte verovatno ne bi ni bili u stanju da realizuju.

Inače, u projektima prekogranične saradnje Piroćanci najšeće sarađuju sa gradovima Čiprovci i Montana, koji se nalaze na istočnoj strani Stare planine.

Pirot bi kao primer dobre prakse mogao da bude inspiracija i drugim opštinama na istoku i jugoistoku zemlje u kojima većih kapitalnih investicija nema. Ne obnavlja se i ne razvija infrastruktura, barem ne u većem obimu, što je i razumljivo jer lokalne samouprave nemaju u budžetu dovoljni para za veće investicije, ali što se pre bude shvatilo da je šansa u IPA fondovima i projektima prekogranične saradnje, u slučaju gradova na istoku i jugoistoku zemlje sa Rumunijom i Bugarskom, razvoj infrastrukture, uređenja parkova i sportskih terena neće biti nedostižan cilj.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *