Planinski turizam karpatske Srbije

BOR – Kao doprinos obeležavanju Međunarodnog dana planina, u okviru Ekoloških dana Bora, u Domu omladine održana je konferencija za medije na kojoj je Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije predstavila „Priručnik za identifikovanje prekograničnih projekata održivog razvoja planinskog turizma“.

Jedini priručnik na srpskom jeziku iz ove oblasti  nastao je u okviru projekta „Karpati povezuju“ koji je u završnoj fazi, a realizuje se kroz prekograničnu saradnju  Rumunije i Srbije. Projekat je počeo juna 2017. i  završava se januara 2019. godine, a njegov cilj je podrška razvoju lokalnog turističkog poslovanja i održivo korišćenje prirodnog i kulturnog nasleđa kroz pružanje okvira, smernica i edukacija za novi turistički proizvod prekograničnog planinskog turizma„, rekao je Zoran Milovanović projekt menadžer RARIS – a.

Podatak da oko 20 odsto svetskog turizma obuhvata upravo planinski turizam, govori o značaju planina za razvoj ove grane privrede, istaknuto je na konferenciji za medije, pa je i ovogodišnji  slogan Međunarodnog dana planina“Planine su bitne“. Organizatori Ekoloških dana Bora 2018. su Društvo mladih istraživača Bor, RARIS, Udruženje građana „Village“, Dom omladine Bor i  Planinarski savez Timočkog regiona.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.