Planski rezultati topioničara

BOR – Za 23 dana Topionica i rafinacija bakra RTB-a Bor preradila je gotovo 22 hiljade tona suve šarže i proizvela 4.545 tona anodnog bakra, dok je u Elektrolizi u istom periodu proizvedeno 4.429 tona katoda od kojih je skoro 2.500 tona bakar iz Rudarsko topioničarskog basena Bor, a oko 1.700 tona uslužna prerada.

Iz rudnika „Veliki Krivelj“ dopremljeno je 1.557 tona bakra u koncentratu, iz Jame 158 i iz RBM-a 1.433, što je ukupno 3.148 tona i sve to je pretopljeno. Za isto vreme na uslužnu preradu stigla je 991 tona bakra u uvoznim koncentratima.

Deo bakra dobijen je preradom  iz sekundarnih i hladnih materijala koji se stvaraju tokom rada, a reč je o sopstvenom metalu „zarobljenom“ u nedovršenoj proizvodnji, kažu u RTB-u Bor i dodaju da  hladnog materijala ima mnogo  manje nego dok je uhodavana nova tehnologija, ali je potrebna veća pažnja u delovima procesa gde oni nastaju kao što su  konvertori.

Iskorišćenja bakra u Topionici je vrlo blizu projektovanih 98 odsto. Povremena odstupanja zbog raznih okolnosti treba da eliminiše remont čiji se početak planira za 25. jun. Većina delova je već obezbeđena i za šest-sedam dana tog obimnog posla podići će se pogonska spremnost i efikasnost svih agregata, naglašavaju u kombinatu bakra.

Fabrika sumporne kiseline pratila je rad topionice i u navedenom periodu dala je 16.332 tone monohidrata.

I pogoni za proizvodnju bakar-sulfata i plemenitih metala solidno posluju budući da imaju dovoljno sirovine, odnosno otpadnog elektrolita, pošto je veći broj ćelija u radu. Za 23 dana maja proizvedene su 74 tone plavog kamena. Na mesečnom nivou to ide i preko 100 tona, tako da se i u narednom periodu može očekivati između 110 i 120 tona izuzetno traženog bakar-sulfata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.