Po stotinu hiljada dinara za prvorođene bebe u Negotinu

0
NEGOTIN – Danas u 9 sati  55 minuta, rođena je druga beba u negotinskom porodilištu u novoj godini, dečak Stefan, težak 4 kg 150 grama. Majka, Ivana Jovanović iz Negotina se posle carskog reza uspešno oporavlja, kao i Studenka Pribojkić iz Urovice, koja je u drugom satu novogodišnje noći, u 1,15, prvog januara, rodila devojčicu Sonju, tešku 2 kg 650 grama.

„Sonja je planirana beba i treće je dete u porodici. Presrećni smo što ćemo uz dečake, uživati i u njenom odrastanju“ – kaže porodilja Studenka Pribojkić, ne dovodeći ni jednog momenta u pitanje priču o uslovima u kojima se živi i rađanju dece.

Privremene stanare negotinskog porodilišta i njihove majke, posetili su predstavnici lokalne samouprave, Jovan Milovanović, predsednik Opštine, dr Ljubisav Božilović, predsednik Skupštine i Tatjana Panić, član Opštinskog veća, koji su ih darivali sa po stotinu hiljada dinara. Reč je o tradicionalnom novogodišnjem gestu, kojim opština Negotin pomaže porodice sa novorođenom decom na početku godine i, podizanje nataliteta, budući da je istok Srbije već decenijama suočen sa ozbiljnim problemom bele kuge.
Na Odeljenju za ginekologiju i akušerstvo opšte bolnice u Negotinu, prošle godine je rođeno samo 190 beba , za 11 manje u odnosu na 2013. i za 30, odnosno 35 manje u odnosu na 2012. i 2011. godinu.  Statistika samo ilustruje gorku činjenicu da se u Negotinskoj  Krajini iz godine u godinu rađa sve manje dece i da istoku Srbije preti demografski sunovrat o kome se već godinama glasno govori. Negotin je ove godine, na opštu radost, ušao na listu retkih gradova koji su svoje najmlađe sugrađane dobili u prva dva dana nove godine.
Prinove su obradovale, ne samo članove porodica, već i sve zaposlene u negotinskom porodilištu.

„Kod nas na Odeljenju,  uslovi za prihvat trudnica,  porođaje i brigu o majkama i bebama su veoma dobri, ali smo, nažalost, iz godine u godinu suočeni sa ozbiljnim problemom jer se majke i porodice izgleda sve ređe odlučuju na rađanje i roditeljstvo. Darovi lokalne samouprave novorođenoj deci i majkama u danima novogodišnjeg praznovanja su dobra stimulacija, a to čini i naš Zdravstveni centar, koji prvorođenim bebama u prazničnim danima poklanja  dečija kolica i opremu za novorođenčad“ – kaže prim. dr Siniša Čelojević, načelnik Odeljenja ginekologije i akušerstva opšte bolnice.

„Opština Negotin, već nekoliko godina zaredom, u cilju pomoći porodicama sa bebama, daruje prvorođene mališane sa po stotinu hiljada dinara, ali imamo i druge mere kojima nastojimo da stimulišemo rađanje i povećanje broja dece, s obzirom da je bela kuga jedan od najvećih problema sa kojim se suočavamo u ovom delu Srbije“, navodi Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin.

Dece u Krajini je sve manje. Postoje sela u kojima ih uopšte i nema. Prošla godina je završena sa samo 189 porođaja i 190 beba, što je u odnosu na prethodne četiri, manje za više od trideset novorođenčadi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *