Vremenske nepogode smanjile proizvodnju bakra

BOR – Godina koja je za nama u Rudarsko topioničarskom basenu Bor pamtiće se i po dobrom i po lošem. Sa jedne strane završena je izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline, na kojoj je od maja do 23. decembra svakodnevno radilo više od 700 radnika. Sa druge strane Srbiju pa i RTB Bor, pogodile su u maju i avgustu katastrofalne poplave, pokrenuta su klizišta, na kraju je i ledena kiša stvorila ogromne probleme u Majdanpeku. Zbog toga je proizvodnja na površinskim kopovima u Velikom Krivelju, Majdanpeku i na Cerovu nekoliko puta zaustavljana, a gubici su ogromni.

„Nova topionica nam donosi čisto nebo, ekologiju, ali nam je nevreme umanjilo „ekonomiju“ jer ćemo poslovnu godinu završiti sa četiri hiljade tona bakra manje zbog zastoja na kopovima u Boru, a posebno u Majdanpeku. Obustavljena proizvodnja na najnižoj koti majdanpečkog površinskog kopa, gde je sadržaj bakra 0,5 odsto, i prelazak na rudu sa 0,22 procenta bakra je odluka koju smo doneli 28. decembra. Klizište je proradilo i takvih je razmera da se ne može brzo sanirati, pa smo preselili bagere i sada se tamo kopa siromašnija ruda. Poptunu normalizaciju rada očekujem do 10. januara. Nismo se žalili ni u vreme poplava koje su i RTB-u uzele danak, ni sada kada je Majdanpek bio pet dana bez struje. Ne opterećujemo time ni Vladu Srbije ni resorna ministarstva, borimo se sami sa problemima i rešavamo ih. Ovu poslovnu godinu završićemo sa graničnom pozitivom, ali smo za razliku od drugih koji su stajali, mi sve vreme radili. Nismo čekali, niti molili za pomoć iz budžeta.“
– kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

I pored velikih problema RTB Bor je 2014. godinu završio pozitivno, naglašava Spaskovski i dodaje da je učešće radnika i mehanizacije bilo izuzetno značajno u saniranju posledica poplava i klizišta u centralnoj i istočnoj Srbiji i da je zahvalan svim radnicima koji su učestvovali u tome.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2dvvs2″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.