Poboljšati bezbednost dece u saobraćaju

BOR – U okviru projekta „Bezbednost dece u saobraćaju na teritoriji grada Bora“, koji finansira Grad Bor, u Domu omladine organizovana je panel diskusija namenjena mladim učesnicima u saobraćaju. Povod je Svetski dan posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda, a cilj ovog projekta je da đake na području grada, pre svega nižih razreda, upozna sa osnovama bezdednosti u saobraćaju.

Cilj je da se apeluje na sve učesnike u saobraćaju da postupaju po pravilima, da budu savesni i obazrivi prema ugroženim kategorijama u saobraćaju, kao što su deca. Gradu Boru je preko potrebna Lokalna strategija za bezbednost saobraćaja, potom katastar saobraćajne signalizacije, plan održive urbane mobilnosti, godišnji akcioni planovi, a sve u cilju strateškog upravljanja bezbednošću u saobraćaju da bi se u narednom periodu smanjio broj saobraćajnih nezgoda na području grada.

Mladi učesnici u saobraćaju su najrizičniji. Svaka treća osoba koja smrtno strada u saobraćajnim nezgodama je mlađa od 25 godina. U cilju bezbednosti zbog korone, ovaj skup je organizovan sa znatno ograničenim brojem učesnika, a radionice će biti organizovane i u Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Boru. Od 2014. do 2018. na području Bora zabeleženo je 675 saobraćajnih nezgoda, a u njima je stradalo 16 Borana, a teže i lakše telesne povrede pretrpela su 424 lica“, istakao je Igor Velić predsednik Udruženja Sigurne staze.

U okviru pojekta do kraja ove godine biće izdata knjiga „Siguran smer“ posvećena bezbednosti u saobraćaju, sa posebnim osvrtom na bezbednost učenika nižih razreda osnovne škole. Izdanje će dobiti sve osnovne škole na području Timočke krajine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *