BOR, SRBIJA-U Srbiji je pokrenuta kampanja “Ne pali strnjiku”, čiji je cilj zaustavljanja tog štetnog i zabranjenog načina uklanjanja žetvenih ostataka sa njiva, koji je veliki rizik po ljude, imovinu i nanosi velike štete poljoprivredi, životnoj sredini i prirodi. Paljenjem strnjike, visoka temperatura ubija korisne mikroorganizme i smanjuje plodnost zemlje, sadržaj humusa i uništava azot koji je potrebno potom nadoknaditi đubrenjem.

“Nakon žetve ratari ne bi trebalo da pale strnjiku, ali je preporučuje da se njiva zaore,  da bi korovi brže krenuli i nakon toga tretiraju preparatima”, rekla je Slavica Dželatović,stručni saradnik –PSSS ”Agroznanje” Zaječar.

Spaljivanjem strnjike ne smanjuje se samo kvalitet zemljišta, već se požar neretko proširi na okolinu uništavajući čitave ekosisteme, I pri tom ugrožava lovnu divljač, divlje biljne ,životinjske vrste, I devastira zaštićena područja.

Zagađenje vazduha i emitovanje veće količine ugljen dioksida koji je u najvećoj meri uzročnik efekta staklene bašte utiče na klimatske promene, zbog kojih su sve češće ekstremne vremenske nepogode, koje nepovoljno utiču na poljoprivrednu delatnost. Resorno ministarstvo takođe ocenjuje da je za prestanak ove zakonom zabranjene prakse koja se kvalifikuje kao krivično delo i za koji su predviđene visoke novčane kazne, potrebno i jačanje svesti o njihovim štetnim posledicama. Na području Bora od ukupno 383 požara od početka godine, najviše je zabeleženo na otvorenom 268, što je, za trećinu manje nego u istom periodu lani, pre svega zbog vanrednog stanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *