Počela revakcinacija protiv korona virusa

BOR-Počela je revakcinacija protiv korona virusa građana, koji su među prvima primili Fajzerovo cepivo, na punktovima u Boru. Reč je o 75 radnika u zdravstvu i korisnika i zaposlenih u Domu za stare „Vila Katarina“. Kako ističu borski epidemiolozi, veoma važno je da se druga doza nikako ne daje ranije.

“Veoma je važno da se druga doza vakcine nikako ne daje ranije, ali može sa nekoliko dana zakašnjenja bez ikakvih posledica”, rekla je dr Javorka Stankulić, načelnik Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu.

Uskoro bi, nakon tri nedelje od prve doze, trebalo da počne revakcinacija kineskim cepivom, ali pozivi se ovoga puta neće slati.

Osim punktova u Boru, kao glavne, na početku vakcinacije, prijavljene su i seoske ambulante.

“Na početku smo najavili i vakcinaciju u seoskim domovima zdravlja, jer imamo uslova za to. Međutim, iz Ministarstva nam je stiglo obaveštenje da to ne činimo. Razlozi su opravdani, jer ne znamo kako će građani reagovati posle vakcine”, dodala je dr Javorka Stankulić.

Vakcinacija kineskim cepivom se nastavlja, prema rasporedu nadležnih republičkih službi. U Domu zdravlja u Boru ima je dovoljno, a očekuje se da će biti dopremljena i Sputnjikova vakcina, za koju vlada veliko interesovanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.