Počeo 4. festival „Lost and Found“

BOR – U organizaciji Nevladine organizacije „Wave“ na bazenima u Brestovačkoj banji otvoren je 4. dvodnevni Festival urbane kulture „Lost and found“, koji promoviše autentični muzički program,  umetnost i urbanu kulturu.

I ove godine imamo preko 100 umetnika iz više od 20 zemalja širom sveta, od Argentine do Rusije. Muzički program je na tri stejdža, uz dva na bazenima pripremljen je i treći Šaman na rečnom jazu, koji smo ove godine posebno uredili za ovu priliku i na kom se pušta ambijentalna muzika.Među muzičarima koji nastupaju na mejn stejdžu su Bjesovi, KKN, od elektronskih zvukova tu je E- clip, Ilija Đoković i Tebra. Na manjem stejdžu ove godine se sluša Dram n bejsmuzika koju obe večeri pokrivaju rumunski didžejevi, njih petorica. I ove godine imamo vatrene performanse koje izvodi glumačka ekipa iz Novog Sada“, istakao je Dejan Popović, jedan od organizatora „Lost & Found“-a.

Nastupi poznatih di džejeva i bendova okupili su ljubitelje haus, tehno, hip hop i rok muzike, ali i likovne umetnosti, zidnih grafita, radionica namenjenih svim generacijama.

Mi smo drugi put na ovom festivalu i presrećni smo što ćemo i ove godine publici moći da predstavimo naše slike. Takođe i ove godine za njih je pripremljeno jedno posebno platno festivala“, rekla je Simona Mihajlović iz Nezavisne umetničke grupe „Peta 128“ iz Niša.

Za umetnički deo i iscrtavanje murala pobrinula se ekipa internacionalnih umetnika, koji objedinjuju zidove bazena u jedno umetničko delo.

Imamo 9, 10 umetnika iz različitih zemalja. Svi rade u posebnim timovima koji povezuju različite kulture, prirodu i njihovu interpretaciju. Ideja, pa neznam. Nikada nisam imao priliku da vidim ovako nešto. muzički festival pomešan sa ovakvom vrstom umetnosti i ovim prostorom mislim da je zadivljujuće“, dodao je Antony Brooks, umetnik iz Čikaga.
Ove godine osim dva stejdža u velikom i malom bazenu, uređen je i novi na obali Brestovačke reke.

Da volonteri su ovaj prostor očistili, izbacili svo đubre koje je tu bilo i sada su ovde postavljene instalacije, koje uveče svetle jer su ofarbane fluorescentnom bojom“, rekao je Dimitrije Stojmenov, umetnik iz Užica.

Za ovogodišnji festival smeštajni kapaciteti kampa su prošireni, a prostor očišćen istakla je Milena Miladinović.

Organizacija Wave ima u planu da od novčanog prihoda festivala napuštene bazene pretvori u botaničku baštu – Eko Park, koji bi radio tokom čitave godine. Suštinska ideja projekta jeste promocija ekologije, obnovljive energije i turističkih sadržaja Istočne Srbije, rekla je Lenka Begović iz organizacije Lost and found-a.

Po prvi put organizovan je i market korner na kom se mogu kupiti proizvodi ručne izrade, ali i probati nacionalni specijaliteti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *