Počeo najkomplikovaniji deo remonta nove Fabrike sumporne kiseline

BOR – U okviru delimičnog remonta koji je u novoj topionici i Fabrici sumporne kiseline počeo 18. septembra, počeo je jedan od najdelikatnijih zahvata u okviru remonta metalurške linije. Reč je o zameni katalizatora u kontaktnom reaktoru nove fabrike sumporne kiseline koji je stradao u požaru marta 2015. godine.

Nakon postupnog hlađenja reaktora, uz sve mere opreznosti i bezbednosti, ekipe sastavljene od radnika TIR-a i Jame, obučene u specijalna zaštitna odela počele su vađenje i prosejavanje katalizatora koji će, uz dodatak novog, biti vraćen u reaktor.

„Opremu oštećenu požarom nismo mogli ranije da zamenimo jer od kanadskog SNC Lavalina, projektanta i izvođača radova, nismo na vreme dobili sve delove. Tek pre četiri dana iz Belgije je stigao i poslednji element, vanadijum-pentoksid. Juče je temperatura oborena na 350 stepeni, a danas je već na 50. I, ljudi, evo, mogu da rade. Očekujem da ćemo do narednog vikenda imati projektovane parametre, pa epizodnih zagađenja vazduha više neće i ne sme biti“ – kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Remontom elektrostatičkog filtera i kontaktnog reaktora, delova koji su najviše oštećeni u prošlogodišnjem požaru u novoj fabrici sumporne kiseline u Boru, stvoriće se uslovi za projektovanu vuču gasova iz topionice, što je i najvažnije. Posle požara ovi delovi nove fabrike sumporne kiseline radili su sa značajno smanjenim kapacitetom, a remont bi trebalo da obezbedi pun kapacitet. Boljem radu novih postrojenja doprineće i preventivne intervencije, odnosno zamena panela na kotlu-utilizatoru u kome se gasovi iz fleš-peći podvrgavaju prvom hlađenju, kažu u RTB-u Bor.

 

Počeo najkomplikovaniji deo remonta nove Fabrike sumporne kiseline, 20. septembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *