Početkom aprila obavezna registracija poljoprivredne mehanizacije

BOR-Početkom aprila prestaje da važe stare saobraćajne dozvole i tablice za traktore, prikolice i radne mašine. Da bi stare zamenili novim poljoprivredni proizvođači moraju da obave tehnički pregled, što će za njih biti veliki problem, s obzirom na starost mehanizacije posebno u manjim sredinama poput  borske. Nenad Atanacković iz Brestovca ima kombajn i sedam traktora od kojih je po novom Zakonu registrovano pet. I njegovi traktori su stari, pa se,kao i većina, pribojava tehničkog pregleda.

Uvek se tu pojavljuje problem da su traktori jako stari,ogrebanii, zavareni instalacija loša, a takav traktor ne može da „prođe“ tehnički pregled“, kaže Nenad Atanacković, poljoprivredni proizvođač iz Brestovca.

Uz to traktori sada moraju obavezno da imaju bezbednosni ram ili kabinu, kao i žuto rotaciono trepćuće svetlo.

Slažem se da bi sve ove bezbednosne mere trebalo da se ispoštuju, jer štite poljoprivrednika,“ dodaje Atanacković.

Problem će biti i stare saobraćajne dozvole, koje ne sadrže sve potrebne podatke.Veliki broj traktora  je uvežen iz inostranstva, pa nema neophodnu dokumentaciju. Uz sve ove, problem poljoprivrednicima predstavljaju i velika finansijska ulaganja. Samo za registraciju traktora trebalo bi izdvojiti od sedam do 12 hiljada dinara. Ukoliko država želi da pomogne razvoju poljoprivrede  evo mogućnosti, kaže Nenad Atanacković, da  to praktično i pokaže. Uz određenu finansijsku pomoć broj registrovanih traktora bio bi značajno veći. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *