Počinje vakcinacija protiv gripa u borskom Domu zdravlja

0

Vakcinacija protiv gripa u borskom Domu zdravlja zvanično počinje sutra, ali je već danas bilo  Borana zainteresovanih za imunizaciju. Kao zaštita od gripa preporučuje se i zdravima, a posebno starijima i hroničnim bolesnicima. Dobavljač je isti, Sanofi Paster, ali je vakcina pojačana u odnosu na prošlogodišnju.

BOR – Vakcinacija protiv gripa počela je i u Epidemiološkoj službi borskog Doma zdravlja. Prethodnih godina vaksinisano je oko 2400 Borana pa se i ove očekuje dobar odziv građana.

Mi smo počeli nezvanično danas, inače, obaveštenje je već zalepljeno u hodnicima za našše pacijente, od sutra zvanično počinje, ali ako neko bude došao i danas sigurno ga nećemo vratiti. U petak smo dobili vakcinu, 2420 doza, ako bude bilo potrebe za većim brojem mi ćemo pozajmiti od neke opštine iz našeg ili zaječarskog okruga„, kaže dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja u Boru.

Kao zaštita od gripa vakcina se preporučuje i zdravima, a posebno starijima od 65 godina, hroničnim bolesnicima i licima sa oslabljenim imunološkim sistemom, a njen sastav je sada pojačan u odnosu na prošlogodišnju.

Njen sastav je pojačan u odnosu na prošlogodišnju, pa sada sadrži dva antigena soja A virusa  i dva antigena soja B virusa, a napravljena je po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, a dobavljač je kao i do sada Sanofi Paster„, kaže dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja u Boru.

Borani mogu da se vakcinišu svakog radnog dana od 8 do 13 časova u epidemiološkoj službi, a imuizacija će biti organizovana i u Klubovima za stara lica i obolelih od multipleskleroze, Udruženju penzionera i Vili Katarina. Vakcinu će moći da prime i meštani svih seoskih mesnih zajednica, u vreme kada lekari opšte prakse borave u seoskim ambulantama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *