Počinju pripreme za probu završnog ispita

Učenicima osmog razreda predstoji prva značajna odluka pred početak priprema za završni ispit – odluka o izboru trećeg predmeta koji će raditi na maloj maturi. Protekle školske godine 38 odsto osmaka se opredelio za biologiju, 28 odsto za geografiju, slede istorija, hemija i fizika. Mogućnost prijave je elektronskim putem ili u matičnoj školi, a probna mala matura održaće se 22. i 23. marta.

BOR – Učenici završnog razreda osnovnih škola imaju mesec dana da se opredele za treći predmet koji će, pored srpskog i matematike, polagati na završnom ispitu naredne godine. U tome im mogu pomoći i razredne starešine i roditelji, ali je najbitnije da sami donesu odluku na osnovu znanja koje su stekli iz određenih predeta.

Izjašnjavanje učenika o trećem predmetu će biti u decembru, tako da imaju dovoljno vremena da odluče. Učenici koji iz opravdanih razloga ne budu mogli da se izjasne u prvom roku, moći će to da učine do kraja januara 2024“, kaže Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih škola.

Još jedna od pogodnosti za učenike jeste da se do kraja januara predomisle i promene odluku u vezi izbora trećeg predmeta. Nakon toga neće biti moguće promene.

Na portalu „Moja srednja škola“ biće objavljeno konačno izjašnjavanje kada je u pitanju treći predmet za malu maturu. Postoji mogućnost da se izjasne elektronskim putem, što je prošle godine bio slučaj u čak 70 odsto, a to mogu da učine i u matičnoj školi. Nama je to jako bitno jer tek nakon njihove odluke, mi možemo da započnemo nabavku zbirki“, objašnjava Petković.

Protekle školske godine 38 odsto đaka se opredelilo za biologiju, 28 odsto za geografiju, 16 za istoriju, devet odsto za hemiju i najmanje, osam odsto kao treći predmet koji će polagati na završnom ispitu izabralo je fiziku. Najkasnije početkom drugog polugodišta počinju pripreme u školi i na platformi eVežbaonica, kaže Petković, a probni završni ispit održaće se 22. i 23. marta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.