Podela knjižica i proslava mature pod maskama?!

BOR – Školska godina, koju će đaci pamtiti po korona virusu, vanrednom stanju, maskama i rukavicama, a najviše po novom sistemu nastave na daljinu, zvanično je završena za sve učenike. Po školskom kalendaru, na redu je podela knjižica, odnosno svedočanstava, ali se epidemiološka situacija poslednjih dana pogoršava, pa je pred roditeljima nova nedoumica, a škola preporučuje sledeće

Kalendarom rada obrazovno vaspitnih ustanova, propisano je da je 28. jun dan za podelu knjižica i svedočanstava. Škole će pratiti sva uputstva koja se tiču bezbednosti učenika prilikom dodele knjižica. To znači da će učenici i nastavnici biti u obavezi da nose maske i rukavice i drže propisano odstojanje, a neke škole će verovatno organizovati više termina kako bi se izbegle gužve„, kaže Radiša Petković koordinator rada borskih osnovnih škola.

Pošto su ponovo na snazi neke mere protiv širenja korone te su razredne starešine obavestile roditelje da deca nisu u obavezi da prisustvuju podeli knjižica iz mera predostrožnosti, roditelji imaju podeljena mišljenja pa na svoju odgovornost planiraju da decu ipak dovedu u školu, možda organizuju i kolektivno slikanje kao što to tradicija nalaže, a slična je situacija i sa proslavom mature.

Želje učenika i roditelja, možda i nas zaposlenih u školama su jedno, ali bezbednost mora da bude na prvom mestu i škole će ispoštovati sva uputstva koja su dobila od nadležnog ministarstva. Što se tiče organizacije proslava male mature, ni jedna škola na teritoriji grada Bora nema obavezu da tu proslavu realizuje, a što se tiče organizacije gde roditelji snose odgovornost i sami organizuju proslavu, škole u tome ne učestvuju i zaista nemam nikakvu informaciju u vezi sa tim„, kaže Petković.

Dakle,  Ministarstvo prosvete i školske ustanove ove godine su složni u odluci da ne učestvuju na bilo koji način u organizovanju proslava, ali ne i svi roditelji. Neki se slažu s tim, a drugi ne žele da deca propuste Matursko veče, pa su sami organizovali proslave u restoranima.

Pošto se epidemiološka situacija menja iz dana u dan, broj zaraženih korona virusom raste, na snazi je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i obavezno održavanje distance u restoranima i kaficima, pitanje je da li se ta procedura može ispoštovati i prilikom proslave mature?! Ipak, sve je u rukama roditelja, kažu u borskim školama, i organizacija i odgovornost za moguće posledice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.