Podsticaji veterinarske stanice u Boru

BOR – Nakon što je početkom jula formirala matičnu službu Veterinarska stanica u Boru će vlasnicima ,koji imaju omatičena grla u njihovoj oragnizaciji, omogućiti i značajne podsticaje. Cilj ovih  mera je unapređenja rasnog sastava goveda, odnosno povećanje količine produktivnosti po jednom grlu, što je u obostranom interesu.

„Veterinarska stanica u Boru donela je odluku da će stočarima u borskoj opštini, koji imaju omatičena grla u našoj organizaciji, omogućiti da krave osemenjavaju semenom elitnih bikova po subvencionisanoj ceni, odnosno ceni bikova za široku populaciju“, rekao je Dejan Kocić šef Matične službe Veterinarske stanice u Boru.

Osim ove Veterinarska stanica u Boru predviđa i druge subvencije. Za prvu godinu vođenja matične evidencije za svako grlo naplaćivaće po 1.000 dinara i to nakon što Ministarsvo poljoprivrede uplati subvencije. Nakon prve godine za svako omatičeno grlo biće naplaćivano 4.000 dinara, pola nakon podnošenja zahteva Mimistarstvu, a preostale 2000 nakon isplate subvencija.

Borislav Adamović, stočar iz Šarbanovca ima 12 grla, od toga je polovina omatičena. Pošto mu je cilj da i dalje unapređuje rasni sastav smatra da su ovi podsticaji Veterinarske stanice u Boru veoma značajni za stočare.

„Oni nabavljaju zaista kvalitetan priplodni materijal, a isplativa je i subvencija za osemenjavanje spermom elitnih bikova po povlašćenoj ceni“, rekao je Borislav Adamović, stočar iz Šarbanovca.

Za borske stočare su veoma značajne i  podsticajne mere lokalne samouprave, a jedna od njih je i besplatno veštačko osemenjavanje krava. Za ovu meru iz budžeta opštine Bor u ovoj godini izdvojeno šest i po miliona dinara i do sada je podneto  više od 820 zahteva. Većina borskih stočara ovu meru sprovodi upravo u borskoj Veterinarskoj stanici.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3d7eba“ allowfullscreen ]
Podsticaji veterinarske stanice u Boru, 10… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *