Poglavlje 15 od presudnog značaja za ekonomski razvoj Srbije

0

BOR, STOL-Proces pristupanja Evropskoj uniji u oblasti energetike je komplikovan, jer on uveliko traje. Obaveze se gomilaju, neki rokovi su istekli, a već su određeni i materijalni uslovi koji su ključna odrednica procesa pristupanja. Ti uslovi se odnose na životnu sredinu, pravo pristupa infrastrukturi , funkcionisanje energetskog tržišta, položaj potrošača i državne pomoći sve u cilju poboljšanja energetskog sektora u Srbiji, rečeno je na okruglom stolu, održanom u planinarskom domu na planini Stol kod Bora na kojem se razgovaralo o vladavini prava u poglavlju 15 u vezi energetike.

Ovo poglavlje je od presudnog značaj za ekonomski razvoj Srbije. Cilj je da se poboljša energetsko tržište I cene energije za potrošače budu povoljnije, rekao je Aleksandar Kovačević, autor analize.

Cilj je da upravo otkloni i stvori situacija u kojoj bi energetski sektor funkcionisao bolje, sa manjim uticajima na zagađenje,gde bi se odnosi državne pomoći i cene regulisali na komercijalan način.

Veliki problem koji utiče na otvaranje poglavlja 15 je  usklađivanje  srpske regulative sa zakonima Evropske unije. Evropska komisija već nekoliko godina od Srbije traži usklađivanje pravnih normi u okviru poglavlja 23. Pošto nisu ispunjeni zahtevi iz oblasti vladavine prava, ne mogu da se otvore ni druga poglavlja

Okrugli sto na temu Vladavina prava u poglavlju 15-energetika, kojem su prisustvovali  predstavnici nevladinog sektora organizovao je Nacionalni konvent o Evropskoj uniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *