Pojačan monitoring vazduha, voda i zemljišta u Boru

Iz sredstava Fonda za zaštitu životne sredine u Boru očekuje se ove godine nabavka novih mernih stanica za merenje zagađenja vazduha, vode i zemljišta. Monitoring vode i zemljišta se prvi put sprovodi i biće dobar pokazatelj i kontrola industrijskog zagađenja.

 BOR – Prema programu korišćenju sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u Boru, koju su usvojili odbornici Skupštine grada na poslednjoj sednici, planirani prihodi za 2019. godinu iznose 93 i po miliona dinara, od kojih je nešto više od 70 miliona dinara planirano kao prihod iz budžeta, 15 miliona je neraspoređeni višak od prethodnih godina, dok su približno osam miliona dinara namenski prihodi iz republike.

Ovaj novac biće upotrebljen za nabavku i postavljanje novih mernih stanica kojima će se kontroilisati kvalitet i industrijsko zagađenje vazduha, voda i zemljišta. 15 novih stanica biće raspoređeno na najugroženijim vodotokovima, pre svega na Borskoj i Brestovačkoj reci, što se prvi put radi, kao i kontrola uticaja industrije na zemljište. Biće postavljene i tri nove merne stanice za kontrolu vazduha u zoni uticaja rudnika Čukaru Peki u Šarbanovcu, Brestovcu i u Krivelju.

Planirana je i nabavka vozila za JKP 3. oktobar i Vodovod i nabavka novih kontejnera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.