Pola veka uspešnog pčelarenja

BOLJEVAC – Slavoljub Dragalanović iz Valakonja Bukovo kod Boljevca pčelarstvom se bavi više od pola veka. Njemu će ova godina ostati u sećanju kao jedna od lošijih u višedecenijskom pčelarenju. Meda u košnicama ima samo za prezimljavanje pčela.

Nisam još vrcao med, ali malo ga je u košnicama. Odavno ne pamtim ovako lošu godinu“, kaže pčelar Slavoljub Dragalanović.

Nekada je kaže, jedan od najstarijih pčelara u ovom kraju, bilo više meda nego pčela, a sada je, na žalost, obrnuto. U pčelinjaku, koji se nalazi u dvorištu pored kuće, sada ima samo 25 košnica.

„Imali smo i do pedeset košnica, ali nismo mogli više da ih  umnožavamo, jer ne čuvamo samo pčele. Kao i svako poljoprivredno domaćinstvo čuvamo stoku, obrađujemo zemlju, tako da nemamo vremena“, dodao je Slavoljub Dragalanović.

Slavoljub ne planira proširenje pčelinjaka, jer više ne može sam, a nema pomoći porodice. Svi su otišli svojim putem.

Unuke su u Austriji, deca su u Boljevcu i niko nema vremena da mi pomaže“, sa setom govori Slavoljub.

Pčelar Slavoljub Dragalanović, posle pet decenija, žali se na drugačije uslove pčelarenja. Nekada nije bilo bolesti u pčelinjacima, a u novije vreme sve su prisutnije. Uz dodatna ulaganja, veći problem je kako uništiti sve prisutnija oboljenja. Iako su uslovi sve teži, Slavoljub ne odustaje od pčelarenja, jer  mu je ovaj posao postao sastavni deo života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *