Polovina predškolaca i prvaka nepravilno izgovara glasove

Tokom sistematskih pregleda pred upis u prvi razred, kod 42 odsto predškolaca ustanovljen je nepravilan izgovor glasova, dok je kod prvaka taj procenat veći i iznosi 54 procenta. Jedan od osnovnih razloga sve izraženijih smetnji u govoru kod dece predškolskog uzrasta logopedi navode nedovoljnu verbalnu komunikaciju sa roditeljima, odnosno vršnjacima.

MAJDANPEK – Tokom sistematskih pregleda pred upis u prvi razred, kod 42 odsto predškolaca ustanovljen je nepravilan izgovor glasova, dok je kod prvaka taj procenat veći i iznosi 54 procenta.

Prema rečima Ane Vukmirović Barbulović, diplomiranog defektologa- logopeda u majdanpečkom Domu zdravlja, jedan od najčešćih problema u govoru ispoljava se kroz nepravilan izgovor slova R, a veoma česta pojava u ovom uzrastu je i  interdentalni sigmatizam, poznatiji kao vrskanje, odnosno nepravilno izgovaranje slova S,Z i C.

Problemi kod izgovora glasova se tolerišu do četvrte godine, nakon čega se pristupa ozbiljnijim tretmanima“, navodi Vukmirović Barbulović, dodajući da deca sve kasnije i progovaraju prve reči, tako da se ta granica sa 18 meseci pomerila na dve i po, pa čak i tri godine.

Jedan od osnovnih razloga sve izraženijih smetnji u govoru kod dece predškolskog uzrasta, ali i sve kasnije progovaranje, jeste nedovoljna verbalna komunikacija sa roditeljima, odnosno vršnjacima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.